Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A megfelelő talaj kialakítása a gyephez

A megfelelő talaj kialakítása a gyephez

Szabó Gábor / GART Kertépítés
Gyepesíteni nem olyan egyszerű, mint gondolnák, később pedig a gyep folyamatos munkát és odafigyelést kíván. Egy ritka, gyomos, rossz technológiával telepített gyepet költséges megújítani, ezért javasolt, hogy amennyiben gyepesítésen gondolkodunk, már a tereprendezés során konzultáljunk kertész szakemberrel.
Az egészséges és szép gyep fejlődésének alapja a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, megfelelő termőréteggel rendelkező és tápanyagban gazdag talaj. A pázsitnak megfelelő termőréteg kialakításánál fontos az összetevők, illetve a technológia megválasztása, ezért érdemes szakember segítségét kérni, hogy könnyedén kielégíthessük gyepünk talajigényét!


Milyen a gyep számára legmegfelelőbb talaj?


Az egészséges, szép gyep fejlődésének alapja a jó szerkezetű és tápanyagban gazdag talaj. Gyepfelületek alá mindig laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajkeveréket használunk. A termőréteg vastagsága 15-30 cm legyen. Látvány és praktikusság szempontjából a talajfelszín egyenletessége elengedhetetlen. A laikus szemmel tökéletesnek tűnő talajnál is szükség lehet gyepesítés előtt mélyebb lazításra, a talaj összetételének felülvizsgálatára és ezután esetleges talajjavításra.


A gyepesítés előtti feladatok


Fontos, hogy gyepesítés előtt ellenőrizzük a talaj gyomokkal való fertőzöttségét. Például egy tarackos területen gyepesíteni nem javasolt a terület többszöri gyomirtásáig. Az építkezés, felújítás során a területen maradt hulladékok, a szennyezett talaj eltávolítása elkerülhetetlen.

Vizes területeken fontos a vízelvezetés megoldása még a termőréteg kialakítása előtt, ami történhet drénezéssel vagy a szivárgó réteg beépítésével. Az altalaj a munkálatok során ne kerüljön a felszínre! Alapszabály, hogy vizes, ázott talajon ne dolgozzunk, mert ezzel rontjuk a talaj szerkezetét, megtömörítjük.

Termőföldes feltöltés esetén kérjük ki szakember tanácsát, mivel egy rögös, kötött, gyommal erősen szennyezett „termőfölddel” hosszú távú és nehezen kiküszöbölhető problémákat vásárolhatunk.


Fontos a folyamatos gondozás


A beállt pázsit akár 10 évig is fenntartható díszítő értékének megtartásával, ehhez azonban a talaj „felfrissítésére” is szükség van. A tápanyag utánpótlás mellett javasolt lehet talajkeverék kijuttatása a gyepfelszínre talajkiegyenlítés, feljavítás céljából. A termőföldből, homokból, tőzegből álló száraz keverékek kijuttatása általában kora ősszel történik. A keverékek összetételét a feljavítani kívánt talaj és gyepfelület állapota határozza meg.

A gyenge minőségű termőrétegre történő gyepesítés nem eredményez szép, dús, tartós pázsitot, ezért még a fűmagvetés, vagy a gyepszőnyeg leterítése előtt felül kell vizsgálni talajunkat, mivel a hiányosságok később már csak rendkívül költségesen javíthatók!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK