Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Mikulásvirág nem csak Mikulásra

Mikulásvirág nem csak Mikulásra

Szép Házak
Amíg a legkisebbek a Mikulásra várnak, meglephetjük magunkat vagy szeretteinket a látványos és igényes mikulásvirággal.
A növény tényleges virágai jelentéktelenek, az azokat körülvevő fellevelek az igazán feltűnőek rajta. Tehát, amit a növény virágjának gondolunk, az valójában a levele. A „mikulás” piros mellett találhatunk még krémfehér, sárgabarack, halvány rózsaszín és akár krémfehér-rózsaszín csíkozású példányokat is. Így akár színek szerint csoportosíthatjuk őket, attól függően milyen szín illik az adventi, karácsonyi dekorációhoz.

Kapható törpe és dupla levelű mikulásvirág, vagy hatalmas, akár egy méter átmérőjű növény is.
Mielőtt megvásároljuk, gondoljuk át, hogy tudunk-e megfelelő körülményeket biztosítani a növény számára.

A mikulásvirág a kutyatej félék családjába tartozik, ezért a növény mérgező tejnedvet tartalmaz, amely veszélyes lehet kisgyerekekre, vagy a házi kedvencekre is.


A mikulásvirág gondozása, szaporítása


Ez a növény évelő és, ha január végén vagy február elején elhullajtja az össze levelét, az természetes folyamat. Vásárlás vagy ajándékozás után az első és legfontosabb teendőnk, hogy keresünk a növénynek egy világos, de hűvös helyet. Ez lehet egy ablak, vagy egy fűtetlen, világos folyosó is. Az ideális hőmérséklet számára télen a 10-15 fok, a huzattól óvni kell. Ennél melegebb helyiségben a növény levelei azonnal lehullnak.

A másik fontos gondozási szabály a rendszeres öntözés. Télen a meleg, fűtött lakásban a növény gyorsan kiszárad, ezért fontos hogy ne hagyjuk szárazon a földjét, ám hűvösebb helyen vigyázzunk arra, nehogy túlöntözzük. Hidegebb helyiségben ugyanis kevesebb vizet párologtat. Ekkor hagyjuk kissé kiszáradni a földjét a következő locsolás előtt. A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt káros lehet a növényre. Lehetőleg mészmentes, lágy vízzel öntözzük. A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el. Száraz levegőjű lakásokban naponta egyszer kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat.

Tápoldatozást ugyancsak nem nagyon igényel. Ha ezeket a körülményeket biztosítjuk, akkor februárig gyönyörű színes mikulásvirágunk lesz otthon.


Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, ettől azonban ne ijedjünk meg, ez természetes folyamat. Ilyenkor vágjuk vissza a felére, és tegyük félre április májusig. Csökkentsük a locsolóvíz mennyiségét és a tápoldatozást. Hagyjuk a növényt pihenni.

Nyáron keressünk a kertben, teraszon árnyékos helyet, ha kell, ültessük át. Ha megoldható, tegyük ki a szabadba, kezdjük el újra öntözni és tápoldatozni. Ne érje tűző erős napsütés odakint, mert könnyen megég a levele, inkább egy árnyékot adó fa, vagy bokor alá helyezzük el.

Az első hajtásokat vágjuk vissza a felére, de vigyázzunk, hogy bőrünk ne érintkezzen a tejnedvvel, lehetőleg kesztyűben dolgozzunk. Nyáron gyönyörű, méregzöld leveles, nyári mikulásvirágot kapunk, amely még így zölden is nagyon szép növény.

Szaporítását dugványozással végezhetjük. Ezt nyáron érdemes megejteni, amikor úgyis vissza kell vágni a növényt. A levágott hajtásokat tegyük vízbe, úgy gyökereztessük.

Ősszel megpróbálkozhatunk a mikulásvirág újravirágoztatásával. Bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövidnappalos körülményeket biztosítunk a számára. Szeptemberben vigyük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe.

Karácsonyi virágoztatásra október közepétől kezdődően 9 héten át 14-15 órás időtartamra (például délután 3 órától reggel 7-8 óráig) borítsunk a növényre egy megfelelő nagyságú kartondobozt. Jól záródó, sötét, üres szekrény aljában is elhelyezhetjük. A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény. Amikor a színes fellevelek láthatóvá váltak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést.

Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Ily módon a következő karácsonyra terebélyes, gazdagon elágazódó, élénk színű növény díszítheti az ünnepi asztalt.


A mikulásvirág betegségei, kártevői


A növény kártevői a pajzstetvek és takácsatkák. Betegségei a szürkepenész és gyökérrothadás, ha túl nedvesen és hűvösen tartjuk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK