Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Mire jó a szaletli?

Mire jó a szaletli?

Szép Házak
A meleg hónapokban a kerti szaletli amolyan kültéri szobaként funkcionál, ám ha téliesítjük, a hideg évszakokban is számtalan dologra használhatjuk.
Sokféle magyarázata lehet annak, hogy miért annyira kedveltek azok a helyek, melyek nincsenek se kint, se bent. Ilyen például a tornác, a félig fedett teraszok, a lakáshoz szervesen tartozó télikertek, a melegházak és ilyenek a szaletlik, a kerti pavilonok. Ezek a helyek az egész család számára kínálnak kellemes kuckót, búvóhelyet.

Szaletli komfortosan


Mielőtt készen vásárolnánk az igencsak gazdag kínálatból, vagy készíttetnénk egyet egy mesterrel, gondoljuk át, hogyan szeretnénk használni ezt a teret. Ha a szaletliben van áram és víz, még dolgozni is lehet benne, vagy akár melléképületként is működhet. Ha télen is használnánk, szükség lesz fűtésre, hőszigetelésre a falakon, az ajtón és ablakokon.

Fontos, hogy milyen tetőt szeretnénk a szaletlire. A műanyag vagy a fémtetőn doboló eső fülsiketítő lehet, jobb a cserép, a fa vagy akár az üveg.


A szaletli tájolása legalább ilyen lényeges. Az északi fekvés egyenletes fényt ad direkt napfény nélkül, míg a déli sok napfényt kap. A nyugati vagy keleti fekvésű szaletlibe nem jut túl erős fény, illetve a napfény nem sugároz erős hőt.

Kényelem a szaletliben


Jól jöhet a szaletli a kerti étkezésekhez, amikor délben tűz a nap vagy este, amikor a rovarok kellemetlenkednek, bebújhatunk ide. Sötétedés utáni használatnál jó, ha van itt néhány gyertyatartó, mécses vagy kerti fáklya. Kerüljük ez erős fényt, a központi világítást, mert kellemetlen lehet és épp a meghittségét veszíti el ez a helyiség.


Szaletli tippek


Kisméretű kertben is elfér a sokszög alakú szaletli. Belül árnyas beszélgető sarok kínálkozik kánikula és nyári záporok idejére.


Szaletli gyerekeknek, avagy nyári szállás a kicsiknek. Egy ilyen kinti játszó szoba azért is hasznos, mert sok gyereket a legjobb időben sem lehet kikönyörögni a lakásból. Itt pedig nincs pardon, eleve kint vannak.


Egyszemélyes kerti menedék olvasáshoz, hűsöléshez. Minimális helyet foglal, anyagszükséglete ugyancsak minimális, a berendezéshez elég néhány párna és egy könnyű függöny.


Luxus a medence partján. A szaletliben minden megtalálható, ami a fürdőzéshez és utána szükséges lehet. A nagyméretű, árammal felszerelt szaletliben hűtőszekrény és lámpa is található.


Alkalomadtán vendégek fogadására is alkalmas a szaletli. Belül a társalgó, előtte az étkező rész. Télen pedig a kerti bútorok és kellékek tárolhatók benne.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK