Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Mozgó kertek

Mozgó kertek

Szép Házak
A mozgó kertek lényege, hogy a cserepekbe ültetett növények helyét kedvünk szerint, szabadon változtathatjuk. Az évszaknak megfelelően kialakított mozgó kerteket a legkisebb helyen, így a tetőkerteken vagy a teraszon is létrehozhatjuk.

Az edények anyaga


A cserepek lehetnek műanyagból, fából, kőből, öntöttvasból készültek, de a terrakotta cserepekről se feledkezzünk meg. A műanyag edények legnagyobb előnye, hogy könnyen tisztíthatók, kis súlyuk miatt az erkélyeken, balkonokon helyváltoztatásuk is egyszerű. A fából készült növénytartók szinte bármilyen kertben jól mutatnak, természetes hatást keltenek. Az ilyen edények esetében fontos a felületet favédőszerrel kezelni. Az öntöttvas edények alkotják a legdrágább csoportot, ám ezek még növények nélkül is a terasz ékei lehetnek.

A hagyományos terrakotta cserepekbe nagyobb növényeket, például örökzöld bokrokat, gyümölcsfákat is ültethetünk, mert ezeket -nagyobb súlyukból adódva- nem dönti fel a szél. A mediterrán típusú kertekből ne felejtsük ki ezt az edénycsoportot, melyben helyet kaphatnak akár a friss fűszernövények, zöldségek vagy néhány tő levendula is.
 

Cserépkertek minden évszakra


Bár az egynyáriak pompás színgazdagsága elengedhetetlen része a nyárnak, a cserepeket, edényeket egész évben kihasználhatjuk, ha nem csak egynyári növényeket ültetünk el bennük, mellyel így egész évben érdekessé tehetjük a kis kertet. Az örökzöldekkel nem foghatunk mellé, ezek ugyanis, ősz végén és télen is szép látványt nyújtanak. A havasi növények, például a harangvirág, a napvirág az hidegebb évszakokban is tökéletes optikai hangsúlyává válhatnak kertünknek.


Az adott évszakhoz készített cserépkert kompozíciókat minden időszakban igazán egyedivé tehetjük az aktuális növényekkel. Nyárra vessünk színes egynyárikat, de ilyenkor kikerülhetnek a kertbe a szobanövények és egy-két mediterrán faj is. A citrusfélék, az olajfák, a leanderek mind jó választás lehetnek a nyári kertben. Ősszel az erikák, törpe dáliák és krizantémok kerüljenek a cserepekbe. Az örökzöldek, kisfák, bokrok mellé tavasszal kerüljenek hagymások, így tulipánok, nárciszok, jácintok és gyöngyikék.


Dekoratív cserepek

 
Az önmagukban is csodás benyomást keltő, válogatott edények, szép és különleges növényekkel beültetve látványos gerincét alkothatják kertünknek, teraszunknak, tetőkertünknek. A hagyományos, cserépedények mellé válasszunk néhány érdekes formájú, nagyobb méretű, dekoratív mintájú edényt is.


A formák, anyagok, méretek és színek kombinálásának csak a képzeletünk szabhat határt. Az egyszínű ültető ládákat színes virágú-, lombú növényekkel tehetjük kihívóbbá. A kör alakú cserepek egyhangúságát téglalap vagy rombusz alakú edényekkel ellensúlyozhatjuk. Kiválaszthatunk egy alapszínt és annak színváltozataiból válogatva, különböző anyagokból építhetjük fel a dézsakertünket.
 

Különleges, optikai súlypontok a mozgó kertben


Igencsak feldobhatja a teraszok hangulatát egy jól összeállított cserépválogatás. Ne csupa ugyanolyan cserepet válasszunk, az edénycsoport alkotórészei között legyenek különböző méretű és magasságú edények, melyeket elhelyezhetünk véletlenszerűen, vagy akár lépcsőzeten is.


Az újrahasznosított edények is nagyon eredeti megoldást jelentenek a kis kertekben. Szinte minden olyan tárgyat használhatunk növénytartónak, amelynek az alján át távozni tud a felesleges öntözővíz. A régi bádog vödrök, talicskák, öntözőkannák, öntöttvas kádak, a konzervedények mind egyedi, vidám és látványos kiegészítői lehetnek a hagyományos edényeknek.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK