Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Nagyapáink kerti bölcsességei

Nagyapáink kerti bölcsességei

Szép Házak
A régi öregek sok bölcsességet, tapasztalatot tudnak a kertről, melyek nagy része sajnos feledésbe merült, néhány azonban még manapság is sikeresen alkalmazható. Nagyapáink tanácsai a természetbarát kertekben könnyen kivitelezhetőek mindenki számára.

A lejárt vetőmagok életre keltése


A hosszú ideje tárolt vetőmagok néhány év alatt elveszíthetik csírázóképességüket. A régi magok aktivizálásának legjobb módja, ha durva homokkal, földdel ledörzsöljük a magvakat, majd néhány órára langyos vízbe áztatjuk őket, a nedvesség így könnyebben átjut a maghéjon.

Tippek a gyomnövények ellen


A fiatal, frissen növő gyomnövények ellen a talajfelszín mozgatása, fellazítása igen hatásos lehet. A laza szerkezetű, homokos talajokon sekély kapálással könnyen kiirthatók a gyomok magvai, csírái, míg a kötöttebb talajokon mélyebb művelésre van szükség. Melegebb időszakban sűrűbben, akár hetente végezzük el a talaj kapálását. A talaj efféle művelése nemcsak a gyomok ellen hatásos, a kapálással ugyanis az öntözés gyakorisága is lecsökkenthető. A talaj fellazítása során a mélyebb talajréteg, mely nedvesebb és alacsonyabb hőmérsékletű, kicserélődik a felső, szárazabb talajjal.
 

Mi kerüljön a komposztba?


A konyhai hulladék, levágott gyep, kerti növénymaradványok, lehullott lomb mellett bátran dobjuk a komposztálóba a kávé- és tea filtereket, tojáshéjat, halszálkát, csontokat, tollakat. Amennyiben keletkezik a háztartásban fahamu, azt is adjuk a komposzthoz. A giliszta és a talajlakó rovarok hasznos lakói lehetnek a komposztálónak. A komposztálóba azonban ne tegyük a gyümölcsfákról túl korán lehullott terméseket, ezekben ugyanis minden bizonnyal kártevők fészkelnek. Az ilyen gyümölcsöket legjobb, ha kidobjuk, vagy 1 méter mélyen elássuk. Ugyanígy járjunk el a beteg növényi részekkel és a gyümölcsmúmiákkal is.


Szamócák teleltetése


Bár a legtöbb szamócafajta jól ellenáll a téli fagyoknak, néhány tő sajnos elfagyhat a hideg időszak során. A szamócatövek szénával, szalmával való takarása sikeresen megvédi a növényeket a hidegtől, sőt a kiszáradástól és a gyomoktól is. Míg télen a teljes növényállományt takarjuk, a meleg évszakban is érdemes a sorok közötti talajfelszínt elfedni, az így termesztett szamóca termései tiszták maradnak az érés során.

Fokhagymát a dísznövényeknek


A hagymafélék, elsősorban a fokhagyma, nem csak a szamócát és a sárgarépát védi meg a kártevőktől, a dísznövények gyógyítására, védelmére is használható. A felforralt vízzel leöntött hagymalevelekből készített levet egy napig hagyjuk állni, majd fürdessük meg a növényeket benne. Permetszerként is alkalmazható, biztos megoldást jelentve a levéltetvek ellen, de akár a növények földjébe is dughatunk néhány fokhagymagerezdeket.


Biotrágya tojáshéjból


Házilag is előállíthatunk nitrogéndús biotrágyát, méghozzá az összegyűjtött tojáshéjakból, melyeket darálóval könnyen por állagúvá tehetünk. Adjuk a talajkeverékhez ültetése előtt, szórjuk a növények földjére vagy keverjük össze vízzel és ezzel locsoljuk be a töveket.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK