Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Növénytermesztés a mozgó kertekben

Növénytermesztés a mozgó kertekben

Szép Házak
A cserepekből felépített kertek kivitelezése és gondozása garantáltan meghozza munkánk gyümölcsét. A saját termények adta örömöt így az is átélheti, aki eddig azt hitte, megfelelő méretű kert hiányában erre nincs lehetősége.

A legelső lépés egy gondos terv készítése


A mozgatható kertek létesítésének legelső lépése a kert megtervezése. Mindegy, hogy egy méretes teraszról, apró balkonról, kis hátsó kertről, belső udvarról vagy tetőkertről beszélünk, mielőtt hozzálátnánk az edénykert kivitelezéséhez, vessük papírra terveinket. Döntsük el, milyen növényeket szeretnénk a kertbe, válogassunk az erre alkalmas zöldség fajták, törpe gyümölcstermők, színes dísznövényék hatalmas tárházából. Vegyük figyelembe a kert, terasz adottságait: méretét, a napsütésnek való kitettségét, árnyékoltságát.
 

A növények ültetése


A cserépben nevelt növények számára a közönséges kerti földhöz keverjünk tápanyagban gazdag komposztot vagy trágyát. A földkeveréket minden évben újítsuk meg, ezzel pótolhatók a kimerült tápanyagok. E célra a tápoldatok a legalkalmasabbak, melyek használati útmutatóját gondosan be kell tartani. Az edények aljába, a földdel való feltöltés előtt, helyezzünk cserépdarabokat, apró kavicsot, hogy ne keletkezzen pangó víz.


A legkisebb kertben is termeszthető növények


Saját konyhakertje a legkisebb tér tulajdonosainak is lehet. A teraszok korlátjait ne hagyjuk üresen, felakasztható balkonládákban termesszünk fűszer- és gyógynövényeket. A fal mellett álló, rács alakúra nevelt gyümölcsfák alig foglalnak el helyet, akár a ház falát is befuttathatjuk velük. A szamócákat nevelhetjük terrakotta cserepekben vagy függőkosarakban: az egész nyáron szüretelhető piros gyümölcsös növények nem igényelnek sok gondozást. A függőlegesen kialakított, könnyen változtatható mobil kertben helyet kaphatnak a zöldségfélék, a fűszernövények, de a szobanövényeket is tarthatjuk itt a nyár folyamán.

Kép forrása: Rephorm

Egy cserép – egy klíma


A nagyobb edényekbe, cserepekbe ültessünk több növényfajt, ilyenkor olyan növényeket válasszunk egymás mellé, melyek hasonló éghajlatról származnak, így közel megegyező igényeik vannak. Készíthetünk fűszernövény kompozíciókat: a Földközi-tenger vidékéről származó valamennyi faj együtt tartható.


Minden egy helyen


Az asztal formájú konyhakertben szépen megférnek egymás mellett a zöldségek és fűszernövények. A színes, fodros levelű saláták, paradicsomok, egyéb zöldség félék mellett nyugodtan termeszhetünk szamócát is. Az ilyen konyhakert egész évben friss terménnyel örvendezteti a kertészt: a folyamatosan érő zöldségeket, évszaknak megfelelően egymás után szüretelhetjük.
 

Az egymás mellett növekvő zöldségek, fűszerek egészséges növekedéséhez válasszunk jó szomszédságban élő fajtákat. A borsikafű például távol tartja a tetveket a babféléktől, a turbolya megvédi a salátaféléket a lisztharmattól és a levéltetvektől, a hagyma és a sárgarépa kölcsönösen segíti egymást.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK