Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Ökológiai szőlőtermesztés

Ökológiai szőlőtermesztés

Böjt Gergő
A szőlőtermesztésben a biodinamikus és az ökológiai gazdálkodás fejlődése hazánkban is egyre nagyobb jelentőséggel bír. A különleges minőségű bioborok és biodinamikus borok iránti igény folyamatosan növekszik.

Biodinamikus szőlőtermesztés

A biodinamikus gazdálkodás alapjait Rudolf Steiner 1924-ben a Koberwitz-i birtokon megtartott előadásaiban fektette le, melyekről ma Mezőgazdasági Kurzus című könyvében olvashatunk. 1927-ben alakult meg az első biodinamikus egyesülés Co-operative néven, majd szintén 1927-ben alakult meg a Demeter szövetség, amely a biodinamikus termékek minőségellenőrzéséért felelős. 1931-re már több mint 1000 biodinamikus gazdaság működött világszerte, de a háború miatt minden Demeter szervezet és magazin is betiltásra került.

1963-ban Maria Thun kiadta összefoglaló művét a kozmikus hatások – azon belül is főképpen a Hold – növényre gyakorolt hatásáról, valamint kifejlesztette a vetési naptárát, melyet azóta minden évben több nyelven adnak ki világszerte.

A biodinamikus gazdálkodást folytató kertészek elutasítják a Földet szennyező kemikáliák használatát, a talaj tápanyag utánpótlására szerves trágyát, komposztot alkalmaznak. Nyolcféle katalizátor jellegű készítményt fejlesztettek ki, hat oltó és két permetező preparátumot. A különleges anyagok használata mellett fontos a műveletek időzítése is. A munkát csillagképekhez, valamint a holdfázisokhoz igazodva végzik. Egyes csillagképek a növény gyökérnövekedését segítik, mások a levél, a virág, illetve a termés fejlődésére hatnak kedvezően.

Ökológiai szőlőtermesztés

Az ökológiai szőlőtermesztés legfontosabb célja a termesztett növény és az ökológiai környezet közötti egyensúly helyreállítása és megőrzése, a természeti erőforrások megújulása, az ökológiai katasztrófák megelőzése és az, hogy az utánunk következő nemzedéknek ne adjuk át azokat a gondokat, amelyek leküzdése már ma is haladéktalan feladat.

Az ökológiai szőlőtermesztés alapfilozófiája az, hogy az ember maga is része az őt körülvevő természetnek. A természeti erőforrásokat és a helyi adottságokat úgy használja fel, hogy a természet ökoszisztémájába nem avatkozik be. Ebben a termesztésmódban szigorúan tilos a környezetre veszélyes, szintetikus szerek használata, ez alól kivétel a szőlőtermesztés, ott a gombás betegségek járványszerű fellépése ellen engedélyezett szervetlen kén- és rézkészítmények használata, de ezek éves felhasználható mennyisége korlátozott.

Forrás: Lévay György

Feromoncsapdákkal és a kártevők természetes ellenségeinek a kihelyezéséve, például ragadozó atkákkal védekeznek az általuk okozott járványok ellen. A vegyszeres kezelések előzetes felmérések alapján, előre meghatározott mennyiségben történnek. A talaj tápanyag utánpótlására szerves trágya valamint komposztok alkalmazhatóak. Műtrágyázást csak előzetes talaj- illetve levélanalízis után végezhetnek. Gyomnövények ellen zöldtrágyázás vagy talajtakarás, amelyek alkalmazása kötelező technológiai előírás. Herbicidek használata tiltott.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK