Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Orchidea gondozása télen

Orchidea gondozása télen

Szép Házak
A télen nyíló sok színes orchidea virág a tavaszt idézi, és megszépíti a téli hideg-szürke napokat. Az orchideák téli gondozása során fontos szempont, hogy hol tartjuk a növényeket, figyelnünk kell az öntözésre, a tápanyag utánpótlásra.
Ha elmúlik a nyár, sőt még a napfényes ősz is, gyakran felmerülő kérdés az orchidea-rajongók körében: mi legyen az orchideáimmal, hová tegyem őket, mennyit locsoljak, tápozzam-e őket, vagy sem. És mikor fognak újra virágozni?


A kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, amíg nem tudjuk, hogy milyen fajnak a gondozására vállalkoztunk.

A Cymbidium fajok gondozása


Ősszel és télen a legegyszerűbb azoknak az orchideafajoknak a tartása, amelyek a trópusi magashegységekből származnak, és ezért a hűvös hőmérséletet kedvelik. Ilyenek például a Cymbidium fajok és hibridek. Ezek a nagyra növő orchideák ilyenkor kezdik nevelni a virágszárakat, és december-január hónapoban virágoznak. Hűvös, világos helyen tartsuk őket (min. 10 ˚C), fűtetlen napos szobában, vagy lépcsőházban jól érzik magukat. Öntözni két-három hetente elegendő, tápozni pedig 6-8 hetente.
 

A Phalaenopsis fajok gondozása


A meleg területekről származó, trópusi orchideákkal, ilyen például a lepkeorchidea vagy Phalaenopsis, már más a helyzet. Ők télen is szeretik a meleget, a normál szobahőmérséklet megfelelő számukra. Tegyük olyan világos helyre, amennyire csak tudjuk, vagy tegyünk az orchideák fölé növénynevelő lámpát, amely pótolni tudja a számukra szükséges fényt ezekben a sötét hónapokban.


Ilyenkor e növények fejlődése is lelassul, kevesebb vízre és tápanyagra van szükségük. A környezet hőmérsékletétől függően elegendő 6-8 naponta öntözni őket, hűvösebb szobában (18 ˚C) még ritkábban. A lepkeorchideák is ezekben a hetekben kezdik fejleszteni a virágszárakat, és tél végén nyílnak.


Forrás: Magyar Orchidea Társaság

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK