Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Őspark a fővárosban

Őspark a fővárosban

Szép Házak
A Duna jelentős mennyiségű hordalékot rak le magyarországi szakaszán. Ez a folyamat hozza létre a kisebb hordalékszigeteket, félszigeteket, így keletkezett Budafok két félszigete is. A nagyobbik a Háros-, a kisebbik a Hunyadi-félsziget.

A Hunyadi-félsziget


A Hunyadi-félsziget történelme közel azonos a budafoki, tétényi és promontori szőlőterületekkel, termőterületként is ide sorolható. A félszigeten különböző, hatalmasra megnőtt fafajok élnek, melyekre - hihetetlen látványt tárva elénk -, futottak fel a gondozatlan szőlő metszetlen indái. A területen kivadult alanyfajták, amerikai fajok és termőfajták hibridjei, sőt a ligeti szőlő is megtalálható.


A félsziget növény- és állatvilága


A terület növényvilága nagyon különleges. Jellegzetességét az ún. fátyolvegetáció adja, amely főként a kivadult szőlők liánszövedékéből áll. A lombkoronaszintre felkúszott növényzetben megreked a lehulló avar, rovarok telepednek meg benne, összefüggő réteg alakul ki, amelyet függőavarnak neveznek.


A függőavar élővilága nagyon sajátos és európai szinten is igen ritka. A szigeten több ritka, avarlakó rovarfaj él, amelyek a hazai faunában csak itt lettek regisztrálva. A területen már több éve folynak madártani megfigyelések. A gazdag madárvilág is jelentős szerepet játszott a Hunyadi-félsziget védetté nyilvánításában. A félsziget ma természetvédelmi terület, kezeléséért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felelős.


Az 1950-es évek elején a félszigetet a Háros- szigettel együtt a Magyar Honvédség lezárta. Az itt található gyümölcsösöket és szőlőültetvényeket ettől kezdve elhanyagolták, senki nem gondozta őket, melynek következtében az itt található növénypopuláció elvadult. A területen ma egy horgászegyesület működik, csak a tagok, illetve a honvédségtől kulcsot kapók léphetnek be kíséret nélkül.


Tanösvény a félszigeten


A Honvéd Sporthorgász Egyesület 2004-ben létrehozott a területen egy tanösvényt, amely folyamatosan fogad iskolai csoportokat. Az egyesület tagjai között vannak pedagógiai és természettudományos végzettséggel rendelkező szakemberek, akik garantálják a munka szakmai színvonalát. A Tanösvényt a Honvéd SHE saját anyagi forrásból, a tagok áldozatos munkájával valamint pályázatokon elnyert összegekből hozta létre. A Tanösvény előzetes egyeztetés után látogatható.

Forrás: Nyáguj Csongor


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK