Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Papagájvirág, az élő lakásékszer

Papagájvirág, az élő lakásékszer

A szobában nevelhető növények között a papagájvirág, vagy paradicsommadár virág az egyik leglátványosabb. Extravagáns külseje a lakás díszévé teszi.
A Dél-Afrikából, Fokföldről származó papagájvirág, más néven paradicsommadár virág az egyik legjellegzetesebb és leglátványosabb vágott virág. Mérete, feltűnő formája, virágszíne, valamint tartóssága miatt értékes. Nagy, evezőlapát alakú levelek közül emelkednek ki a hosszú száron ülő, élénkpiros, narancssárga és kék színű, 15 cm átmérőjű, több héten át nyíló virágai. Szobanövényként nagy türelmet igényel. Az új növényeknél 3-4 évet kell várni az első virágzásra és sok helyre is szüksége van.


A papagájvirág gondozása, szaporítása


A papagájvirágot tartsuk a lakás legtöbb természetes fénnyel ellátott részén, de a nyári tűző naptól védeni kell. Virágzás idején feltétlenül napos helyre állítsuk. Télen hűvös, 10-15 fokos és jól megvilágított helyen tartsuk. Alaposan öntözzük, de a következő öntözésig hagyjuk a földjét kiszáradni. Télen kevesebb vizet kapjon. Ügyeljünk a pangó vízre, mert a gumós gyökerek erre nagyon érzékenyek.


Nyár elejétől a papagájvirágot kitehetjük a szabadba, de szélvédett, meleg fekvésű, napos helyet keressünk neki. A meleg hónapokban bőséges locsolást, permetezést és tápanyag utánpótlást igényel. A levegő megfelelő páratartalmáról folyamatosan gondoskodjunk.

A fejlett növényt ne ültessük át, az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép. Ha megfelelő gondozást kap, és jól érzi magát a helyén, egy ősz-tél eleji és egy tavasz-nyár eleji virágzási periódusra számíthatunk.

A papagájvirágot magról vagy tőosztással szaporíthatjuk, azonban csak öreg, terebélyes töveket érdemes szétvágni 2-3 felé átültetéskor. Szétszedés után a töveknek 1-2 évre van szükségük a regenerációhoz. Ültetés vagy átültetés előtt végezzünk talajfertőtlenítést.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK