Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Pompás íriszek

Pompás íriszek

Hajzer Julianna / Hajzerkert
Az íriszek virágzása igazán látványos, ha a szépen összeválogatott szortiment tagjai (nana, intermedia, elatior) folyamatosan nyílnak, valamint ha nagy egyedszámú írisz állományt telepítünk, mely sokkal hatásosabb, mint az önállóan elültetett növények.
A virágzás kezdete, mindig követi a tavasz kezdetét. Ha nagyon korán tavaszodik, a virágzás is előbb jelentkezik. Ennek óriási előnye, hogy a szaporulatok leválasztását is ugyanennyi idővel előbb lehet elkezdeni, sokkal több ideje marad a rizómáknak a begyökeresedésre, és még abban az évben megindul a sarjképzés.


Az íriszek származása


Az íriszek széles elterjedési areájú növények, egyes fajai Európától a Távol-Keletig megtalálhatók. Nősziromfélék családjába (Iridacea) tartoznak, melyet 70 nemzetség és mintegy 1500 faj alkot. Ezek trópusi és szubtrópusi tájakon őshonosak, de észak felé számos faj a mérsékelt égöv hegységeiben is megtelepedett. Lágyszárú növények, csak ritkán akad köztük egy-egy félcserje. 

Az íriszek meghatározása


Az Iris barbata vízszintes rizómával vagy gyökértörzzsel rendelkezik. A rizóma továbbnövekedését szolgáló újabb hajtások a lomblevelek hónaljából törnek elő. 
Az íriszeknek nincs virágkelyhük. Minden virágban három külső, lehajló vagy kihajló, gyakran szakállas vagy tarajos, valamint három belső, rendszerint kisebb, felálló, vízszintes, néha csüngő, lepellevél található. Ez utóbbit kupolának vagy dómnak is nevezzük. Néhány faj esetében a külső lepellevél felszínén gyakran színes szőrcsíkot találunk, aminek a megporzásban van szerepe. Innen származik a szakállas elnevezés is. A bibe háromágú, sok fajnál a bibeágak is lepelszerűek. Szálas, kard alakú leveleik két sorba rendeződtek oly módon, hogy minden levél hüvelye közrefogja a következőét. A levelek viaszos bevonatúak. A toktermés hosszúkás, kerekded, három vagy hat hosszanti barázdás, de lehet háromélű.
Egy tompa vagy csőrszerű csúcsban végződik. A termés belsejében levő mag gömbölyded, szögletes vagy lapos.


Az írisz ökológiai igénye


Az íriszek ökológiai igénye igen széles határok között mozog. A kőtörmelékes lejtők és hegyi sztyepprétek szárazságtűrő törpe íriszétől, az Iris pumilától, a Távol-Kelet savanyú tőzeges mocsaraiban élő, Iris Kaempferiig megtaláljuk a legváltozatosabb fajokat.

A gyöktörzses nőszirmok családjába tartoznak a szakállas íriszek (pl. Barbata), a szakálltalan íriszek (pl. Spúria, Sibirica, Japán íriszek) és a tarajos íriszek (pl. Evansia). A hagymás nőszirmokon belül pedig a Xiphium íriszek (spanyol, angol, holland íriszek), a Juno íriszek (búbos gyökerű hagymákkal) és a Reticulata íriszek (hagymagumósak, recés buroklevéllel) említhetők.


Magas, szakállas íriszek


A szakállas íriszek a világ pompás királynői, pazar, 74 cm-nél magasabb száron nyíló, 15 cm átmérőjű virágokkal, amelyek a színskála minden színében előfordulnak és hihetetlen színkombinációt és mintát produkálnak. 


Március közepétől nyílnak az Iris barbata nana csoportba tartozók. Magasságuk 15-35, de ritkán akár 50 cm is lehet, virágátmérőik 5-10 cm. 


Az anyák napi tulipánokkal azonos időpontban bontják szirmaikat az Iris barbata intermedia fajták. Magasságuk 45-70 cm. A virágok nagysága valamivel kisebb az elatiorok virágától.
A ballagási időszak virágai és június közepéig díszítenek a hatalmas virágaikkal az orchideákat idéző Iris barbata elatior fajták. Magasságuk 70-90 cm, virágaik nagysága 20-30 cm.


Szibériai nőszirom (Iris sibirica)


A szibériai nőszirom hengeres szárú, 40-80 cm magas, karcsú faj. Keskeny-szálas, 2-8 mm széles levelei a szárnál általában lényegesen rövidebbek. A szárlevél és a buroklevelek általában hártyásak. A száron általában 1-4 virág fejlődik, május-júniusban virágzik.

Fátyolos nőszirom, sztyeppe írisz, (Iris spuria)


A fátyolos nőszirom kecses, nyúlánk, 40-80 cm magas nősziromfaj. Szára hengeres, általában 2-4 virágú. 8-15 mm széles szálas levelei a szárnál rövidebbek. Júniusban virágzik.


Íriszek, vágott virágként


Az íriszek vágott virágként is megállják a helyüket. A reggeli órákban, bimbós állapotban szükséges levágni a tartósság és a szállíthatóság miatt. Rendszerint a vázában minden bimbó kinyílik, és mivel a bimbók nem egyszerre nyílnak, így vázában a virágzás 10 napig is eltarthat. Az elnyílt virágokat a kertben is és a vázában is naponta leszedjük, egyszerűen kitörjük, mert némelyikük csepeghet, foltot hagyhat, de amúgy sem szép látvány. A szárakat elvirágzás után a talaj fölött 10 cm magasan levágjuk.

Az íriszek környezeti igénye és hőigény


Hazánk éghajlati adottságai lehetővé teszik a magas, szakállas nőszirom termesztését. Magyarország július- augusztus hónapjára jellemző napi hőmérsékletnek elsősorban a rizómák beérése szempontjából van különös jelentősége. Ha megfelelően beérett a rizóma, a legkeményebb telet is elviseli, sőt a késő tavaszi fagyok sem károsítják számottevően a nőszirom állományt.


Talajjal szembeni igények


Szinte minden kerti talajban jól érzik magukat. Nagyon fontos, hogy a területet, ahova ültetjük a növényeket, naponta legalább 6 órán keresztül süsse a nap. A kemény, kötött talaj javítására durva szemcsés homok használható. A kalciumszulfát (gipsz) ugyancsak alkalmas a kötött talaj javítására. Az ideális pH érték az íriszek számára 6,8, de ebből a szempontból az íriszek nem érzékenyek.

Konténeres termesztés


Konténeres termesztéshez merev falú szögletes, vagy merev műanyag edényeket használnak. A módszer előnye, hogy virágzáskor is azonnal értékesíthető árut képez, egész évben ültethető fagymentes időben. Hátránya, hogy költségesebb, mint a szabadföldi termesztés, valamint nagyobb technológiai fegyelmet kíván (kiszáradás kockázata, fajtajelölés, fajtaazonosság megtartása). Költségtakarékos a 11x 11 cm-es termesztő edények használata, extra méretű rizómákhoz a 16-os körméret megfelelő. A termesztőközeg perlittel, ill. szitált kaviccsal lazított általános virágföld.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK