Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Rózsa, a kert királynője

Rózsa, a kert királynője

Szép Házak
A rózsatövek legjobb helye természetesen a kert, de akinek terasza vagy egy kisebb balkonja van, az is kihozhatja a maximumot a tüskés szépségekből. Sőt, némi odafigyeléssel egy világos szobában is nevelhetők egyes rózsafajok.

A rózsatő formázása


A metszést éles metszőollóval végezzük, mindig a rügy fölött, amelyik a vessző azon oldalán áll, amerre az új hajtást nevelni akarjuk. Metszeni ferdén kell, közvetlenül fél centivel a rügy fölött. A metszés felülete a rüggyel ellentétes oldal felé lejtsen. Ez nagyon fontos, mert ellenkező esetben a rügy károsodik a ráfolyó esővíztől, és el is pusztulhat. Szakszerűen elvégzett metszéssel irányítás alá vonhatjuk a növény fejlődését, a bokor formájának alakulását, a virágzás időpontját, a virág minőségét.


Tudnivalók a rózsáról


A fiatal rózsatövek vízigénye nagyobb, mint a már jól begyökeresedetteké. A rózsa tápanyagigényes! A szabadban tartott növények esetében évente, kétévente ajánlatos szárított marhatrágyát szórni a tövek köré, majd azt bekapálni, illetve földdel takarni. Trágyázás után mindig öntözzünk, hogy a tápanyagok bemosódjanak, de a túlöntözést kerüljük.

Az elnyílt virágokat azonnal, egy-két lomblevéllel vágjuk le, hogy megelőzzük a növény gyengülését. Az egészséges, sokvirágú rózsákról hetenként egy csokorral a vázába levághatunk, de az alaphoz közel legalább egy nagy levelet meg kell hagynunk, hogy új virághajtás fejlődhessen.A rózsák kártevői, betegségei


A lisztharmattal fertőzött ágakat már a megjelenéskor azonnal távolítsuk és égessük el. Réztartalmú készítményekkel védekezhetünk ellene. A csillagpenész ellen kéntartalmú szerekkel, valamint a következetes őszi visszavágással védekezhetünk, ezzel eltávolítjuk az áttelelő spórákat. A nyesedéket minden esetben azonnal semmisítsük meg. A levéltetvek ellen spirituszos szappanoldatos lemosással vehetjük fel a küzdelmet.

Felléphetünk a kártevők ellen bio módszerekkel is. Ültessünk a rózsák közelébe büdöskét vagy fokhagymát.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK