Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Sárkányfüzér, a brazil szépség

Sárkányfüzér, a brazil szépség

Élménydesigner
A sárkányfüzér, más néven ráncos afelandra különleges szobanövény, gondozása viszonylag egyszerű, látványa pedig megér némi fáradozást.
A sárkányfüzér Közép- és Dél-Amerika területeiről származik és a XIX. század végén került Európába. A viktoriánus korban harsány megjelenésének köszönhetően különösen kedvelt növény volt.

Magyar nevét virágzatáról kapta, melyet négyoldalú, 15 cm hosszú sárga fellevelek és az ezekből kiemelkedő valódi virágok alkotnak. A virágok nyár végén jelennek meg, és kb. 2 hónapig díszlenek. Nagyon mutatós dísznövény, fehér erezetű levelei már önmagukban is szépek, de a hat héten át nyíló sárga virágok még többet adnak szépségéhez.


A sárkányfüzér gondozása, szaporítása


A sárkányfüzér a magas páratartalmat kedveli, ezért meleg időszakban rendszeresen permetezzük a leveleit. Két öntözés között engedjük a talaj felszínét kiszáradni és lehetőleg langyos vízzel öntözzük. Állítsuk a cserepet nedvszívó agyaggolyókkal teli tálcára, ügyelve, hogy a gyökereket ne érje víz. Télen, a pihenési időszakban elég 10 naponta pótolni a vizet.

A sárkányfüzér a világos, de a közvetlen napsugárzástól védett, meleg helyeket kedveli. Elvirágzás után a növényt érdemes visszavágni 15 cm magasságban, mert ekkor elágazik és így kicsi, bokros, dús növényt kapunk. Semmiképpen ne hagyjuk nagyra nőni, különben eltorzul.

Fagyérzékeny növény, növekedési időszakában legalább 13 °C-ra van szüksége, de a a 18-25 °C közötti hőmérséklet az ideális számára. Elvirágzását követően akár a 10 °C-os hűvöset is jól tűri.

A sárkányfüzért laza, tőzeges talajban neveljük. A virágzat kialakulása idején hetente tápoldatozzuk a növényt. Tavasz végétől nyár végéig használjunk virágos szobanövényekhez való, általános növénytápot. Tavasszal ültessük át és az előző évi hajtásokat felére vágjuk vissza. A növény dugvánnyal szaporítható.


A sárkányfüzér betegségei, kártevői


Ha kiszárad a földje, lehullatja a levelét, de a túl sok közvetlen napsütés vagy a túl hideg környezet is levélhulláshoz vezethet

Száraz levegőn a pajzstetű , a gyapjastetű, a takácsatka és levéltetvek károsíthatják. A pajzstetvek a levelek fonákján gyűlnek össze, a gyapjastetvek a levélnyeleknél bújnak meg, de a fonalférgek is gondot okozhatnak.

A kártevők ellen megelőző kezeléssel védekezhetünk. Növekedéskor kezdetétől használjunk általános rovarölő szerrel átitatott pálcikát, vagy permetezzük a növényt a megfelelő rovarölő szerrel.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK