Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Szent Iván éj az IKEA-val

Szent Iván éj az IKEA-val

Szép Házak
 
2012. május 21.
Idén az Ikea ad tanácsokat a Szent Iván éj megünnepléséhez. A kerti baráti összejövetelekhez olcsó tippeket ad Laza Péter lakberendező. A kerti bútor kiválasztása csak a kezdet, sok kiegészítő tartozik még egy kerti partyhoz.

A nyárközép jelentősége


Számos kultúra ünnepli a nyárközepet, de a svédek különös odaadással viszonyulnak az év leghosszabb napjához (ráadásul Svédország egyes északi részein a nap egyáltalán nem nyugszik le). Bár a hagyomány eredete bizonytalan, a nyárközép ünneplése valószínűleg ősi mezőgazdasági rituálé része volt, amikor az egész falu összegyűlt, hogy üdvözölje a nyarat - a termékenység időszakát. Népszerűsége vetekszik a karácsonyéval, a svéd nyárközép hagyományai nagyon meghatározók. A nyárközép nemzeti ünnep Svédország­ban; ilyenkor a családok és barátok összegyűlnek, közösen esznek, isznak, táncolnak, énekelnek és élvezik egymás társaságát. A nyárközepet a június 24-éhez legközelebb eső hétvégén ünneplik, így Szent Iván éje mindig péntekre esik. Az üzletek és munkahelyek többsége ekkor zárva tart, szabadnapot biztosítva a dolgozóknak. Az emberek a Szent Iván-éjt gyakran vidéki nyaralóikban, városok terein és parkokban összegyűlve ünneplik. Az IKEA most megmutatja, hogyan ünnepeljünk az év leghosszabb napján.


Az egyik legfontosabb hagyomány a Szent Iván-éji oszlop állítása, melyet friss virágok­kal és nyírfalevelekkel díszítenek. Szent Iván-éji koszorúk is készülnek. Az emberek fejükön koszorúkkal körbeállják az oszlopot, és egymás kezét fogva táncolnak és énekel­nek. Ebédre friss svéd epret, pácolt heringet és tejszínes, kapros főtt burgonyát esznek, kísérőként bodzaszörpöt és sokféle snapszot fogyasztanak. Egy kis romantika és mágia is belengi az ünnepet. A szájhagyomány szerint, ha egy lány hétféle virágból kötött csokrot tesz a párnája alá lefekvés előtt, megálmodja jövendőbeli partnerét. Manapság már a fiúk is gyakran kipróbálják, de te magad is tesztelheted, hogy lásd, valóban működik-e.  És végül, de nem utolsósorban, habár ebben az időben rendszerint esik az eső,  az sem tudja elrontani az ünneplők jókedvét!


Készülődés


1. Készíts saját „midsommarkrans”-t (koszorút)!


Koszorúkra a Szent Iván-éji oszlophoz lesz szükséged, de koronának is készíthetsz néhány plusz darabot. Készíts koszorúalapot vékony drótból, és hajlítsd a fejed kerületé­nél nem sokkal nagyobb körré. Használj drótvágót a különböző SMYCKA művirágok és FEJKA műnövények szárának méretre vágásához. Készíts kis csokrokat, majd cérnával vagy damillal rögzítsd őket a koszorúalaphoz. Ha készen vagy, beltéren tarthatod a koszorút a következő évi Szent Iván-éji mulatságokig, amikor ismét szükség lesz rá!2. Készíts „midsommarstång”-ot (oszlopot)!


Régebben úgy hitték, hogy a Szent Iván-éji oszlop (egy fallikus szimbólum, mely „megtermékenyíti” az Anyatermészetet) állításával hozzájárulnak. Függetlenül attól, hogy valóban van-e ilyen hatása, a Szent Iván-éji oszlop minden svéd nyárközép ünnep központi eleme. A kereszt alakú oszlophoz, zőkre lesz szükséged: faoszlopok, kalapács, szögek, sok-sok virág és levélzöld, átlátszó cérna vagy vékony acéldrót és egy kis erőfeszítés.


3. Táncolj és énekelj „små grodorna”-t!


Ne szégyellj felnőtt létedre az oszlop körül ugrálni, mint a kicsi békák. vicces állatok, hiszen se fülük (öron), se farkuk (svansar) nincs.


Laza Péter lakberendező tanácsai kerti mulatsághoz


"Akár megünnepled Szent Iván éjjelét, akár nem, mindenképp inspirálóan hathat rád az az odaadás, ahogy a svédek kültéri tevékenységeiket szervezik. Bátran másold le a gazdagon terített asztalok stílusát, és éld át a közös együttlét hangulatát, hogy a végén egy igazán káprázatos és üdítő hangulatú sütögetés, kerti parti vagy piknik kerekedjen. Igazán lenyűgözőnek találom a lazán összeválogatott székeket, padokat, anyagokat, textíliákat, tányérokat és poharakat. A következő partid alkalmával már nem is kell aggódnod astílusos dekoráció miatt, íme, a biztos recept: vásárolj néhány méter virágmintás textíliát, válassz mellé csíkos textileket – még csak nem is kell megvarrnod őket, hogy jól mutassanak!Gyűjtsd össze a meglévő tányérjaidat – minél inkább különböznek egymástól, annál vidámabb lesz a teríték. Szükséged lesz még vázákra, a közeli réten szedett virágokhoz. Személyes kedvencem a SOCKERÄRT: tökéletesen illik a vidéki hangulathoz. Kellhet még néhány ROTERA lámpás is, ha elkezd besötétedni – akaszd fel a fákra vagy egyszerűen helyezd az asztalra. Gondolj a kényelmesebb vendégekre is a hűvös estéken – ha nem lehet őket táncra csábítani, szükségük lesz néhány POLARVIDE takaróra. Italok hűtéséhez, jégkockatartónak, maradék ételeknek és koszos tányéroknak jól jöhet pár vödör, mint például a galvanizált acélból készült HÖSTÖ. A többi már a te dolgod! Élvezd az idei nyár minden pillanatát – kültéren!"

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK