Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Színezzük ki a kertet!

Színezzük ki a kertet!

Bognár Zsófia
Sétáljunk nagyokat a csodálatos őszi színekben pompázó erdőben, töltődjünk fel az utolsó napsugarakkal. Ahhoz pedig, hogy a hét minden napján élvezhessük az ősz színeinek kavalkádját, színezzük ki kertünket pompás őszi lombszínnel rendelkező növényekkel!

Az első lépés a növények kiválasztása


Amikor kertet tervezünk, növényeket ültetünk, érdemes arra odafigyelni, hogy kertünk minden évszakban gyönyörködtessen bennünket. Válogassunk tehát a tavasszal virágba boruló, nyáron buja zöldjével hűsítő, ősszel pedig csodás színekben pompázó dísznövények közül. Ahhoz viszont, hogy hangulatos őszi kertünk legyen, ismernünk kell néhány olyan dísznövényt, mely garantáltan színt visz a téli nyugalomra készülő kertünkbe.


Őszi lombjukkal díszítő fák


A juharfélék családjából több faj is említésre méltó, ami az őszi lomszínét illeti. A mandzsu juhar (Acer ginnala) kisméretű, többnyire többtörzsű bokorfa, intenzív lilásvörös őszi lombszínnel. A japán juhar (Acer palmatum) 3-4 méteres, vékony vesszejű bokor vagy ernyős koronájú fácska, jellegzetesen kecses, tenyeresen karéjos levelekkel. Finom rajzolatú levelével, őszi mélyvörös lombszínével kápráztat el minket. Fontos megemlíteni, hogy a savanyú talajokat kedveli, erre figyeljünk ültetésénél. Atropurpureum nevő fajtája nem csak ősszel, de már a kihajtás kezdetétől sötétvörös lombbal díszít. Szintén nem kedveli a meszes talajokat a 20-30 méter magasra növő ezüst juhar (Acer saccharinum). Ezüstös levélfonákja, és ősszel a hajtáscsúcsok irányából bíborpirosra színeződő lomja csodás kontrasztot alkot.


Aranyszínű őszi lombjával díszít a kínai páfrányfenyő (Ginko biloba), mely legyezőszerű érdekes leveleivel, jellegzetes habitusával a legszebb díszfák egyike. Olyan helyre ültessük, ahol érvényesülni tud az akár 40 méteresre is növő díszfánk szépsége.


A páfrányfenyőnél kisebb a térigénye a perzsafának (Parrotia persica), mely kezdetben lassan növekedő, kúpos termetű bokor, majd idős korára 8-10 méteres többtörzsű fává fejlődik. Levelei a legszebben napon színeződnek be, sárgára valamint lilás-bíborpirosra.


Az előzőeknél jóval kisebb termetű díszfa az ecetszömörce (Rhus typhina), mely 3-5 méter magas, terjedő tövű bokor vagy kis fa. Jellegzetesen bársonyos szőrösek a hajtásai és vesszői, nagyméretű levelei ősszel intenzív lilás-pirosra színeződnek. Hasonló méretű terebélyes bokorrá fejlődik a cserszömörce is (Cotinus coggygria), mely a szélsőséges szárazságot, napsütést is elviseli, meszes, törmelékes talajon is jól érzi magát. A nyár elején hatalmas bugákban nyíló virágdísze, ősszel pedig bíborvörösre színeződő lombja díszít.


Igazi jolly jokernek számít a díszkertek egy méltán népszerű növénye a díszcseresznye (Prunus serrulata 'Kanzan'). Tölcsér alakú koronát nevelő, közepes termetű fa. Levelei fakadáskor barnásvörösek, később fényes zöldek, ősszel pedig sárgásvörösre színeződnek. Tavasszal tömvetelt, rózsaszín virágaival kertünk ékszere lehet.

Őszi lombjukkal díszítő cserjék


A legszebb őszi lombszínt adó cserjék sorát a virágos som (Cornus florida) nyitja, mely kertünk éke lehet májusban, amikor is közel 4-5 cm-es fehér fellevelekkel övezett virágai nyílnak, valamint ősszel, mikor lombja skarlátvörösre színeződik.  A virágos som 3-5 méteres cserjévé fejlődik, mely üde, mészmentes talajt, és párás klímát kíván.


Előző növényünk feltűnően piros lombszínével vetekszik a szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) rikító liláspiros őszi megjelenése. A szárnyas kecskerágó lassan növekvő, 2-2,5 méteres cserje, Compacta nevű fajtája viszont mindössze 0,5-0,8 méteresre nő, így a kisebb kerttel rendelkezőknek sem kell lemondaniuk erről a csodás növényről.


Zöldfalak – ősszel is


Tavasszal és nyáron függőleges zöldfal, ősszel pedig a narancstól kezdve a piroson át a bordó minden árnyalatában pompázó felület alakítható ki a futó vadszőlőből (Parthenocissus sp.). Akár erkélyünk egyik falára, vagy kerítésünkre sövény helyett is futtathatjuk, de egy kevésbé szép kertrészletet is eltakarhatunk ezzel a nagyon gyorsan kúszó, magasra kapaszkodó növénnyel. Amikor vadszőlőt vásárolunk, vegyük figyelembe azt, hogy támrendszerre vagy egy épület falára kívánjuk-e futtatni. Míg az előbbire a kacsokkal kapaszkodó közönséges vadszőlő (P. inserta), addig utóbbira a tapadókoronggal rendelkező tapadó vadszőlő (P. quinguefolia) vagy repkényszőlő (P.tricuspidata) a megfelelő választás.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK