Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Szoba a szabadban

Szoba a szabadban

Szép Házak
A külső tér berendezésére már csak akkor gondolunk, ha a szobák, a konyha vagy a fürdőszoba kész és lehet, hogy már alig maradt pénzünk. Pedig, ha szép az idő, itt napozhatunk vagy hűsölhetünk, sőt, egy jól berendezett kertben vagy teraszon akár reggeltől estig kint lehetünk.
A legapróbb kertben is dolgozhatunk, olvashatunk, egy fárasztó nap után beszívhatjuk a virágok illatát. Talán még a gyerekeknek is jut hely a játékra. No, meg arról se feledkezzünk meg, hogy a kert a kora nyári hónapoktól késő őszig a konyhaművészet éléskamrája lehet. Érdemes tehát legalább annyi figyelmet szentelni a szabadtéri szobának, mint a belső helyiségeknek.


Tervezzük meg a kerti szobát


Döntsük el, mire szeretnénk használni a kertet, milyen legyen a hangulata. Lehet a lakásbelsővel ellentétes a stílusa, de ha a lakás szerves folytatásaként képzeljük el, akkor inkább azonos stílus mellett döntsünk. A növények kiválasztása természetesen magától a kerttől – a talaj minőségétől, a lejtéstől, a formától – is függ.

Ne felejtsük el, hogy a kertépítés külön szakma. A járdák, a cserepek, a kerti bútor, a megfelelő talaj, a nagy növények nem olcsók és, ha valaki nem ért a növények gondozásához, ültetéséhez, inkább kérje szakember segítségét.


Belső kert mediterrán stílusban


A legnagyobb hőségben hűsítő szeglete lesz a háznak, lakásnak a kővel burkolt belső udvar, vagy fallal árnyékolt terasz. A növényeket nagyméretű cserepekbe vagy épített kőládákba ültethetjük. Jól mutatnak itt a kovácsoltvas kerti bútorok, a padlóvázák, kő amforák.

Kertre nyíló fedett terasz


Akár egy nyaralóban, olyan kellemes a fenyőbútorokkal berendezett terasz, ami tulajdonképpen már a kert része. A két területet a kaviccsal felszórt és kőlapokkal fedett felület különíti el egymástól. A növényzet körbeveszi a teraszt, ahol cserepes növényeket lehet elhelyezni, illetve itt kaphatnak helyet a jó időben szabadba kirakható szobanövények.


Terasz vagy szoba?


A nappali meghosszabbítása ez a terasz, amit csupán egy nagyméretű, de teljesen kinyitható ajtó választ el a szobától. A bútor akár a szobáé is lehetne. A cserepes növények, a lampionok és a színes párnák pihenőhellyé változtatják ezt a részt.

Étkező a kertben


Nincs jobb, mint egy kellemes nyári napon a kertben reggelizni vagy ebédelni. A borostyánnal vagy vadszőlővel befuttatott kőfal hűsítő árnyékot ad.


Plusz egy helyiség a kertben


A meleg hónapokban felállított kerti sátor valóban egy helyiséggel bővíti a házat. Itt nem csupán az étkezéseket, a vendégek fogadását lehet megoldani, hanem a délutáni szunyókálást, az esti kártyapartit vagy beszélgetést egy pohár bor mellett.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK