Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Télálló balkonnövények

Télálló balkonnövények

Szép Házak
 
2012. január 27.
A tél folyamán gyakran vágyakozunk a tavaszi és nyári napsütésben pompázó színes virágok után. Néhány növényfaj azonban a téli hideg hónapokat is virítva vészeli át, ezzel vidámabbá téve balkonjainkat.

Télen is virító növények


A télen virágzó kamélia (Camelia sasanqua) 2-2,5 m magasra növő cserje, konténerben is könnyen nevelhető. A rózsaszín virágú havasi erikát (Erica carnea) jól szellőző, tőzeges talajba ültessük.


A tél folyamán is díszít virágaival a csarab (Calluna vulgaris), valamint a Waldstein-pimpó (Waldsteinia geoides) és a hunyor (Helleborus niger).


A Magyarországon is őshonos kis télizöld (Vinca minor) legyökerező szárú, kúszó díszcserje, az árnyékos, félárnyékos helyek kedvelője. A cserjévé vagy kisfává növő téli jázmin (Jasminum nudiflorum) nemcsak lombjával, hanem virágaival is díszít a tél során.


Árvácska, a téli balkonládák főszereplője


Az árvácska (Viola sp.) ezer színben pompázó virágaival a tél legszebb színfoltjai. A kisvirágú árvácskát (Viola cornuta) és a sarkantyús árvácskát (Viola calcarata) csoportosan ültessük.


A kerti- vagy nagyvirágú árvácskát (Viola wittrockiana) egyesével is palántázhatjuk. Az árvácskák a laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvelik.

Örökzöld balkon növények


Az üzbég szalmagyopár (Helichrysum thianschanicum) és a cipruska (Santolina chamaecyparissus) ezüstszínű, örökzöld lombja a hideg hónapok alatt is tetszetős marad, ugyanígy a szaváraciprus (Chamaecyparis pisifera) is.


A tarka levelű zsálya (Salvia officinalis 'Tricolor') gyógynövényként is megállja a helyét a téli balkon ládákban.


Örökzöld bokrok


Az örökzöldek a téli hónapokban a kert legfontosabb díszítőelemei, ugyanígy a teraszokon, balkonokon, ablakpárkányokban, edényekbe ültetve is nevelhetjük őket. A puszpáng (Buxus sempervirens), a tiszafa (Taxus baccata), a babérmeggy (Laurocerasus officinalis), a magyal (Ilex aquifolium), a kecskerágó félék (Euonymus sp.), valamint az örökzöld díszfüvek a hideg hónapokban is jól érzi magukat a szabadban.


Kúszó- és futónövények


A korlátokon lelógatott, falakra felfutott borostyán félék (Hedera sp.) egész évben színt visznek a balkonok növényvilágába. A tarkaleveleiről híres Hedera helix 'Eva' teraszunk ékes része lehet.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK