Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Térelválasztók a kertben

Térelválasztók a kertben

Szép Házak
A kerti térelválasztók funkciójuk betöltésén kívül, tekintetvonzó elemei lehetnek kertünknek. A kertészetekben és barkácsboltokban kedvünkre válogathatunk a különböző térelválasztók közül, de egy térelválasztó házilag is könnyen elkészíthető.

A térelválasztók anyaga


Anyagukat tekintve találhatunk fából, vesszőből, rőzséből, nádból, bambuszból, lécrácsból, műanyagból, fémből, kovácsoltvasból, acélelemekből készülteket. A komolyabb, klasszikus kertekbe válasszuk a kovácsoltvasból, acélból készülteket, míg a kötetlenebb, játékos kertek esetében a bambuszból, vesszőkből összeállítottakat. Amennyiben saját magunk kreálunk térelválasztókat, fontos, hogy azokat kezeljük valamilyen szabadtéri védőszerrel. A legtermészetesebb hatást a naturális térelválasztókkal érhetjük el, melyet futó- és kúszónövényekkel tovább fokozhatunk. Az anyag megválasztásakor mindenképpen vegyük figyelembe kertünk hangulatát.

Kép forrása: Bleu Nature

Térelválasztók árnyékoló vagy szélfogó funkcióval


A térelválasztók árnyékolóként, illetve szélfogóként is alkalmazhatóak. Erre a lamellás kerítések a legalkalmasabbak, melyeket ugyancsak barátságosabbá tehetünk, ha növényeket futtatunk fel rajtuk. A kis kertekben felállított ollós rácsból készített térelválasztók, a fényt átengedve, optikailag növelhetik a mögöttük található kertrészt, az általa kialakított kisebb zugokkal tagolhatjuk kertünket. A kerti teraszok szegélyeként alkalmazott elválasztó elemek egyrészt különleges hangulatot teremthetnek, másrészt funkciójukat betöltve, a kertet különállóvá tehetik. Alkalmazhatjuk a kert nem kívánatos részeinek - komposzttárolók, szemetes kukák, kerti csapok, tűzifák, szerszámtartók - elrejtésére.
 

Hangulatos térelválasztók


A térelválasztók egyik oldala előtt felállított pad a kert egyik legkedveltebb pihenőhelye lehet, ahol mindenki lazíthat egy kicsit a fárasztó hétköznapok után. A hangulatot tovább fokozhatjuk, ha kültéri égősorokkal díszítjük a pad feletti részt, vagy felfüggeszthető mécsestartókat helyezünk el rajta. Az illatos kúszónövényekkel (jázmin-, lonc-, rózsa-fajok) beborított elválasztók izgalmassá tehetik a nyári estéket.


Az erős térelválasztók kritériumai


Amennyiben az térelválasztót nem csak a kert egy dekoratív elemeként, hanem növények felfuttatására is szeretnénk használni, akkor masszívabbnak kell lennie. Az erős, szélnek ellenálló tartóoszlopok elengedhetetlenek, ezek adják az elválasztó elemek alapjait. Ezek nagyjából 60 cm mélyen helyezkedjenek el a talajban. Az oszlopok függőleges elhelyezkedését, a behelyezés után vízmértékkel ellenőrizhetjük, az esetleges hibákat ekkor még korrigálhatjuk. A lécrácsokat, az oszlopokra való felhelyezéskor, ugyancsak ellenőrizzük vízmértékkel a végleges rögzítés előtt. Amennyiben a panelt frissen pácoltuk, festettük, a behelyezést követően, a növények elültetésével várjunk néhány napot. A növényeket 45°-os szögben megdöntve ültessük a lécrácsokhoz képest.


A térelválasztókra futtatható növények


A függőleges terek kihasználására a kúszó- és futónövények a legalkalmasabbak, melyek érdekesebbé, természetesebbé, színesebbé varázsolhatják térelválasztóinkat. Az iszalag (Clematis sp.), a borostyán (Hedera sp.), a golgotavirág (Passiflora sp.), a jázmin (Jasminum sp.), a komló (Humulus sp.), a lilaakác (Wisteria sp.) a lonc (Lonicera sp.), a vadszőlő (Parthenocissus sp.) a célra legmegfelelőbb növények.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK