Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Térmentő ötletek egy kicsi kertben

Térmentő ötletek egy kicsi kertben

Szép Házak
Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy egy akár tenyérnyi zöld területet is milyen jól ki lehet használni. Íme, néhány helytakarékos tipp!
Ha kicsi a kertünk, bizonyos dolgokról le kell mondanunk, illetve el kell döntenünk, hogy mit tartunk fontosnak. Ami kevésbé lényeges, azt – ha nehéz szívvel is – de kihúzhatjuk a listáról. Pedig néhány apró trükkel szinte valamennyi elképzelésünket megvalósíthatjuk.


Egy kisméretű kertben is gondoskodni kell kültéri világításról, viszont a kábelek nagyon kényelmetlenek, arra pedig nincs mindig lehetőség, hogy a vezetékeket a földbe ásva helyezzük el. Itt jönnek a képbe a napelemmel felszerelt lámpák, melyekből választhatunk felakasztható lanternát, földbe szúrható jelzőfényt, vagy hangulatfényként funkcionáló lampionokat is.

Válasszunk olyan kerti bútorokat, melyeket használaton kívül egyszerűen összecsukhatunk, és lapjával állítva tárolhatunk vagy egymásra rakhatunk. Így a legkisebb sarokban is elfér egy-két asztal és akár hat-nyolc szék is.


Ugyanúgy, mint a lakásban, a kertben is használhatunk térhatárolót, sőt, egy kicsi helyen különösen hasznos, ha kijelöljük az egyes funkciók határait. Egy tetszetős paravánnal, vagy szellős apácaráccsal elválaszthatjuk a pihenő- vagy közösségi teret a veteményestől vagy a virágoskerttől. Ha ideiglenes megoldásnak szánjunk, olyan határolót válasszunk, melyet használat után összecsukhatunk.

A fűszerkertről még a legkisebb helyen se mondjunk le, ehhez ugyanis elegendő néhány cserép és kaspó, és a megfelelő gondoskodás. A kaspókat akaszthatjuk a falra vagy a kerítésre erősített apácarácsra, így biztosan nem foglalnak majd sok helyet.


Egy kicsi kertben ugyanolyan optikai trükkökkel élhetünk, mint a lakás belső tereiben. Vessünk be térnövelő eszközként egy tükröt, lehetőleg olyat, mely kültérre is illik.

A gyertya vagy a mécses használata nem csak a lakásban hangulatos, a kertben is jó szolgálatot tesz. A fedett terasz vagy a kerti pavilon mennyezetére, vagy akár egy faágra lógassunk fel egy gyertyákkal működő csillárt, amely nagyvonalúságot, eleganciát kölcsönöz kertünknek.


Az igaz, hogy sokkilónyi zöldséget, gyümölcsöt nem termeszthetünk egy picinyke kertben, de ez nem  jelenti azt, hogy le kell mondanunk a friss termésről. Hosszú ültető ládákba vethetünk salátát, koktélparadicsomot, epret, egy-egy nagyobb cserépbe ültessünk néhány tő málnát. Minimális térben maximális hatás.

Használjunk többfunkciós kerti bútorokat, például olyan tárolót, mely asztalként, rakodóhelyként vagy padként is jó szolgálatot tesz.


Az üres tűzfalat, vagy a ház falát sokféleképpen dekorálhatjuk. Növényfuttató ráccsal vagy apácaráccsal, de nagyon látványos és praktikus a kültérre való óra, amiből találunk klasszikus és modern stílusút is. Ugyancsak jó választás az ismét divatos napóra.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK