Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Termesszünk kiwit a kertben!

Termesszünk kiwit a kertben!

Szép Házak
A kiwi termesztése több mint száz éve kezdődött Új-Zélandon. Azóta ez a kívülről nem túl látványos gyümölcs meghódította az egész világot. Napjainkban már egész évben beszerezhetjük az élénkzöld, lédús, vitaminban gazdag gyümölcsöket.

A kiwi származása


A kiwi elsősorban az Actinidia deliciosa faj egyedeiből lett nemesítetve, amely Közép-Kína Sanhszi tartományából származik. Őshonos területén erőteljes, indákkal kapaszkodó kúszónövény, akár 9-12 méter magasságig is felfuthat az erdei fákon. A kiwi eredeti neve kínai egres volt, mai nevét a XX. század elején, új-zélandi meghonosítóitól kapta, a szigetország nemzeti jelképe, a kivi madár után. Elsőként Új-Zélandon és Kaliforniában, majd Olaszországban, Chilében és Észak-Afrika területén kezdték termeszteni.


A kiwi sajátosságai


A növény levele ovális alakú, nagyméretű, bőrszerű, sötétzöld színű. A fiatal hajtások és levelek vörös szőrképlettel borítottak. Nagy, fehér vagy sárgás virágai enyhén illatosak, a virágzás időtartama néhány hét. A kiwi kétlaki növény. Gyümölcse tojás alakú, barnás színű, bőrszerű, sűrűn szőrképlettel borított. A gyümölcshús a teljes érettség eléréséig csillogó, világoszöld, érett állapotban élénkzöld. Magvai sötétlila, fekete színűek. A növény normális fejlődéséhez legalább 240 fagymentes nap szükséges, a kora őszi és a tél végi fagyokat nem viseli el. Teljesen nyugvó állapotban körülbelül -12 °C-ot képes tolerálni.


Termesztés igény


A kiwi elsősorban a széltől védett, napos területeket kedveli, ezért erős szélnek kitett helyeken biztosítani kell a védelmét. Termesztése nem igényel sok beavatkozást, a megfelelő támrendszer, illetve a kora tavaszi metszés azonban, a szőlőtermesztéshez hasonlóan elengedhetetlen a megfelelő fejlődéséhez. Talajigényét tekintve a kissé savas, szerves anyagokban gazdag talajt kedveli. A kiwi vízigényes növény, öntözésük az egész vegetációs időszakban szükséges. A növények 3-4 év alatt fordulnak termőre. A kiwi termése utóérő, ezért sokáig eltartható.


A kiwi mint vitaminforrás


100 gramm friss, nyers kiwigyümölcs 17,5 g szénhidrátot tartalmaz, ebből 8,99 g cukor, 3,0 g pedig rostanyag. Zsírtartalma 0,07 g, fehérjéből 0,79 g van benne. A vitaminok közül legnagyobb mennyiségben (105 mg) C-vitamint tartalmaz, de jelentős a B6-vitamin és a K-vitamin tartalma is. Alacsony mennyiségben található benne tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), niacin (B3-vitamin), folsav (B9-vitamin), valamint E-vitamin. Az ásványi anyagok közül cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán és vas van benne. Jelentős az antioxidáns tartalma is. Fogyókúrában is eredményesek alkalmazható, kalóriatartalma ugyanis mindössze 66 kcal (260 kJ) 100 grammonként.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK