Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Tervezzünk vegyeskertet!

Tervezzünk vegyeskertet!

Szép Házak
A haszonkertekbe ültetett egymás szomszédságában levő növények védhetik egymást, valamint lehetetlenné tehetik a kártevők és kórokozók elszaporodását, kártételét, de a vegyeskertekben egyéb ,,fegyvereket” is bevethetünk.

Növényvédelem


A fokhagyma sok kórokozót távol tart, hasznos a feketegyökér, a paradicsom, a saláta, a sárgarépa és a szamóca gombás megbetegedéseinek megelőzésénél alkalmazni.
A hagyma és a sárgarépa kölcsönösen segíti egymást: riasztják egymás kártevőit, elsősorban a hagyma- és a sárgarépalegyet.

A káposzta és a zeller is nagyon pozitív hatással van egymásra. A káposzta védi a zellert a levélrozsdától, a zeller pedig a káposztát a levéltetvektől. A dísznövények közül a büdöske és a gyógyító hatásairól is híres körömvirág elriasztja a fonálférgeket a szamócától, az ehető virágú sarkantyúka pedig, a zöldségektől elcsalogatva, magához vonzza a tetveket.


A fűszernövények csoportjába tartozó borsikafű távol tartja a tetveket a babféléktől. A turbolya megvédi a salátaféléket lisztharmattól és a levéltetvektől.

A növények megválasztásakor csak egészséges, szépen fejlődő, sérülésektől mentes növények alkalmazása. A növények legyenek esztétikusak, erősek, ellenállóak – csak így segíthetik jövőbeni szomszédjaikat. A magról vetett növényeknél is fontos a magvak vírusmentessége, valamint a felhasználhatóságuk dátuma.

Apró biokertészek a kertben


A virágos növények különféle rovarokat csalogatnak kertünkbe, melyeknek elsősorban a beporzásban van szerepe. Néhány rovarfaj igencsak kedvelt lakója lehet kertünknek.
Ilyen például a pettyeiről híres katicabogár, melynek lárvái ragadozó életmódot folytatva, a tetvek egyik legnagyobb természetes ellensége. A kis ,,biokertészek” nem csak a kifejlett tetveket, hanem a ki nem kelt lárvákat is elfogyasztják. A külföldi biokertekben, elsősorban Franciaországban, már külön cégek alapultak a katicabogár lárvák tenyésztésére, akiktől a vásárlók postán rendelhetik meg a lárvákat.


A vegyeskertek további hasznos lakói a fátyolkák, melyek levéltetvekkel táplálkoznak. Feladatukat főleg a gyümölcsfák hajtásain és levelein látják el.

Ne feledkezzünk meg kertünk énekeseiről sem. A madarak, fiókáikat apró csigákkal, tetvekkel, hernyókkal etetik. Helyezzünk ki számukra odúkat, télen tápláljuk őket magvakkal, almával.

Házi készítésű növényvédő szerek


Saját magunk is készíthetünk növényvédő leveket, kivonatokat, melyeket a kártevők és kórokozók ellen, valamint a növények erősítésére is használhatunk.

A csalánból készített erjesztett csalánlé sikeresen alkalmazható a levéltetvek és atkák ellen, ezen kívül gyors hatású nitrogéntárgyaként is hatásos. A leszedett csalán leveket tegyük egy nagy vödörbe, dézsába, eresszünk rá vizet, majd napos helyen, 4-5 napig hagyjuk kierjedni. 10 liter vízhez nagyjából 1 kg friss levelet vagy 300 g szárított csalánt használjunk. Az így kapott oldattal öntözzük, permetezzük növényeinket.


Gombás megbetegedésekkel szemben és a növények leveleinek, szárainak erősítésére a mezei zsúrló-lé a legmegfelelőbb. A zsúrlót 1 napon át hagyjuk ázni, majd fél óráig főzzük magas lángon. Használat előtt hagyjuk kihűlni a főzetet.

A lisztharmat és a levélatkák ellen készítsünk fokhagyma-teát. Forró vízzel forrázzuk le az előre felaprított fokhagyma gerezdeket, majd 5-10 órán át hagyjuk állni. 1 liter vízhez körülbelül 100 g fokhagymára lesz szükségünk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK