Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Tökfélék

Tökfélék

Dr. Halász Krisztián
Nyakunkon a pogány kelta ünnep, Halloween, amikor a hagyományt követve töklámpásokkal ijesztgetik a gonosz szellemeket és egymást a nyugati világ országaiban Az erre speciálisan alkalmas tökök jellegzetesen narancssárga héjúak, gömbölydedek vagy lapítottak, enyhén gerezdesek.

A tökfélék sokszínűsége


A töklámpás készítésére speciálisan alkalmas tökök jellegzetesen narancssárga héjúak, gömbölydedek vagy lapítottak, enyhén gerezdesek. Közeli rokonai a mi Nagydobosi sütőtökünknek, mivel mindannyian egy fajhoz (Cucurbita maxima) tartoznak. A cukkinit, a patisszont vagy csillagtököt, a spárgatököt is jól ismerjük, és a takarmánytökkel is gyakran találkozhatunk. De ezen kívül még számos tökféleség van, amiket egyáltalán nem vagy szinte nem ismerünk.


Mik is azok a tökfélék?


A tökfélék, más néven kabakosok családja (Cucurbitaceae) olyan növényeket foglal magába, melyek általában egyéves trópusi kúszónövények, csak kivételesen fásszárúak. Viráguk szinte mindig egyivarú, pártájuk általában forrt. Sajátos bogyótermésük a kabak, amely akár több száz kilogramm tömeget is elérhet.


Több ezer éve termeszti az emberiség a tökféléket, és minden földrészen megtaláljuk képviselőiket. Termesztésük hazánkban is jelentős, gondoljunk csak a nyári és téli tökökre, a görög- és a sárgadinnyére, a lopótökre, az uborkára! Ezekkel a növényekkel azonban korántsem merül ki a kabakosok sora!


Termesztett már laskatököt, viasztököt, balzsamuborkát? Hát szivacstököt, főzelékdinnyét, kandírozni való dinnyét? Kóstolta-e valaha a kiwanót, a tindát, a tindorát, az egymagvútököt? Látott-e már egérdinnyét, kígyódinnyét, nyugat-indiai uborkát vagy Buffalo-tököt?

Ezek között van inkább nyersen, gyümölcsként vagy uborkaként fogyasztható, salátába tehető, de sütve, főzve, párolva vagy cukrozva felhasználható is, nem is beszélve a speciális elkészítési módokról. Piacon, üzletben néhány fajukkal összefuthatunk, de kevesen tudják, hogy hazai körülmények között is megteremnek. Nagyüzemi termesztésükre egyelőre nincs mód, és valószínűleg a közeljövőben nem is lesz, tehát saját kertünkben kell helyet szorítanunk nekik.


A tökfélék termesztése


Mivel legtöbbjük nagy helyet foglal el és kúszik, a növény méretéhez igazítsuk a tőtávolságot. Egy-egy kertbe nem szükséges egyetlen tőnél többet ültetni, viszont több fajt is felfuttathatunk közös támasztékra, pergolára. A gyorsan növő indák hamar árnyékot nyújtanak, a lecsüngő termések pedig egzotikus hangulatot varázsolnak az élő, zöld sátorba. Virágjuk is gyakran vetekszik a legszebb dísznövényekével, például a kígyódinnyék (Trichosanthes) nagyméretű fehér, bolyhosan sallangos szirmokkal kápráztatnak el. Csak a virágokat látogató méhekkel vigyázzunk!


A tökfélék sokszínűségét bemutató legújabb könyv


A kabakosok lenyűgöző formagazdagságával, termesztésének lehetőségeivel, növényvédelmével egyébként a Mezőgazda Kiadó gondozásában, Dr. Kappel Noémi szerkesztésével hamarosan megjelenő szakkönyv foglalkozik, mely a magyar nyelven eddig megjelent legátfogóbb műnek ígérkezik a tökfélék termesztéséről. A könyvet a Budapesti Corvinus Egyetem szakemberei írták, és valószínűleg novemberben már a boltokban lesz. Sok új információt kaphat az olvasó, legyen a témában jártas vagy teljesen kezdő. A következő tavasszal tehát készüljünk új növényekre, új lehetőségekre, kabakosokat minden kertbe!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK