Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Trópusi hangulat a broméliával

Trópusi hangulat a broméliával

Szép Házak
Az egyik leglátványosabb szobanövény a népes bromélia család legismertebb fajtája a trópusi színekben pompázó, zöld szakállbromélia.
A trópusi és szubtrópusi vidékeken, a hűvös hegyvidéki erdőkben, az esőerdőkben és a szárazabb területeken egyaránt megtalálhatók a különféle broméliák. Néhányan alkalmazkodnak az élőhelyük adta lehetőségekhez azzal, hogy a leveleikből rozettát alkotnak, aminek a tölcsérszerű közepe az esővíz bevezetését szolgálja. Így szárazabb időben is elég víz áll a növény rendelkezésére, hiszen vannak tartalékok a tőlevélrózsa közepében. A latin nevén Tillandsia cyanea a broméliák családjába tartozik, a hobbikertészek kedvelt szobanövénye. A törődést csodaszép és különleges virágzással hálálja meg.


A bromélia gondozása


A lakásban tartott broméliáknál a sajátos növény felépítését kihasználva az öntözéssel nincs sok dolgunk. Időnként nézzük meg, hogy nem fogyott-e ki a víz a rozettából, azaz a levelek alkotta tölcsérből, és ha szükséges, pótoljuk. Ezen túl a földjét tartsuk nyirkosan.

A viszonylag kicsi gyökérzet miatt csak kisméretű cserépben ajánlott tartani, melyet laza, morzsalékos talajjal töltsünk meg. A humuszban gazdag földben legyen bőven tőzeg és kéregdarabok, de az orchideák számára készített speciális földkeverékben is nagyon jól érzik magukat. A földjét tartsuk folyamatosan nedvesen, párásítsuk a környezetét és a tápanyagról se feledkezzünk meg. Nyáron tarthatjuk szabadban, félárnyékos helyre kifüggesztve, néha permetezzük tiszta vízzel.

Tápanyagigénye közepes, ezért tavasztól őszig elegendő csupán kéthetente tápoldatozni úgy, hogy a tápoldatos víz a leveleit is érje.


A bromélia virágzása és szaporítása


A broméliák általában csak egyszer virágzanak, amely sok esetben egy évig is elhúzódhat. A Tillandsia különös ciklámen színű murvalevelei közül nagy bíbor lila virágok bújnak ki sorban, egyesével, felfelé haladva. Amikor az utolsó is elvirágzik, a virágzati tok még egy ideig megtartja a színét, majd kizöldül, később pedig elpusztul.

Vele együtt az anyatő is meghal, de még előtte gondoskodik utódokról, bőséges sarj formájában. Ezeket leválasztva a továbbnevelés és a sarjak virágzóképessé tétele nem könnyű, szép feladat, melyhez türelemre van szükség. Világos helyen, 20-24 fok körüli hőmérsékleten tartsuk, így kb. egy év elteltével ismét gyönyörködhetünk a virágaiban.

A bromélia betegségei


Nem kényes növény. Betegségek ritkán fordulnak elő a szakáll broméliánál, de túl sok nedvesség esetén rothadásra hajlamosak. Nem jellemző, hogy a kártevők kedvelnék. Ha tavasztól őszig a szabadban tartjuk, a pajzstetvekre figyeljünk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK