Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Az újra divatos klívia

Az újra divatos klívia

Szép Házak
Nagyanyáink idejében volt kedvelt szobanövény a klívia, és most ismét reneszánszát éli ez az érdekes, dekoratív növény.
A Dél-Afrikából származó klívia mutatós, különleges virága miatt nagyon kedvelt. A levelek közül kihajtó, húsos, virágszár csúcsán növő, tölcséres virágok a sárga minden színében, a sötét narancssárgától egészen a sárgásfehérig terjedő változatban virítanak. Hazájában előszeretettel alkalmazták gyógyászati célokra, annak ellenére, hogy az egész növény mérgező, különösen a föld alatti rizómája.

A klívia sötétzöld lombja felett nyíló narancsszínű virágai legalább egy hónapig pompáznak, ha hűvös környezetben tartjuk a növényt. A virágok tél közepén, kora-tavasszal nyílnak. Termése tojásdad, amely az érés folyamán bepirosodik.


A klívia gondozása, szaporítása


A klívia gondozásához fontos tudni, hogy rizómás növény, vagyis a tápanyagot a leveleiben, illetve vastag, nemezes bevonatú gyökereiben képes tárolni. Ez a növény a világos napos helyet szereti, de közvetlen napfény nélkül. Nyáron félárnyékos helyre a kertbe is kiültethetjük, vagy a cserép pereméig talajba süllyesztve a szabadba tehetjük. Hűvös vagy átlagosan meleg helyen tartsuk, télen 8-10 °C-on. Túl meleg helyen virága fakó lesz, ha pedig hidegben tartjuk, csak hosszú idő múlva kezd el virágozni.

A klívia számára a tápdús, jó vízáteresztő képességű, laza, morzsalékos talaj az ideális, amely állhat marhatrágya földből, lombföldből, tőzegből vagy komposztföldből. Átültetni a tavaszi virágzás után, csak 2-3 évente szükséges. Az ennél gyakoribb átültetés ugyanis gátolhatja a virágzást.

Nyáron bőven kell öntözni, a nyugalmi időszak alatt azonban - októbertől januárig - szinte egyáltalán ne locsoljuk a növényt. Ezzel az úgynevezett szárazon tartással kényszerítjük a virágzás előtt szükséges nyugalomra. Ha a körülmények megfelelőek számára, akkor már februártól virágbimbót fejleszt. Amikor a virágkocsány eléri a levelek magasságát, akkor kezdjük el az öntözését valamint a tápoldatozást.

A klíviát szaporíthatjuk magról, ez azonban hosszadalmas folyamat, a növény nevelése ugyanis 3-5 évig is tarthat. Virágzás utáni tőosztással vagy a gyökeres sarjak anyanövényről történő leválasztásával gyorsabb eredményt érhetünk el. A klívia nem szereti, ha a gyökerei teljesen kitöltik a cserepet, ezért a már kétleveles, jó gyökérzetű magoncokat érdemes kétliteres edényben nevelni.


A klívia kártevői, betegségei


A gyapjastetű igencsak kedveli a klíviát, ellene lemosással védekezhetünk.

A növény kiszáradását jelzik a hullámossá váló levelek. A túlöntözés viszont tőrothadást okozhat. Amennyiben a levelek sápadtak, fénytelenek, a növény valószínűleg tápanyaghiányban szenved. A leveleken megjelenő barna foltok nap által okozott perzselésre utalhatnak. A klívia érzékeny a mozgatásra, ezért ha bimbós vagy éppen virágzik, ne háborgassuk. Az elnyílt virágokat távolítsuk el a növényről.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK