Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Vegyeskert, a természet mintája

Vegyeskert, a természet mintája

Szép Házak
Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak a biokertek, melyekben a mesterséges anyagok használatát megpróbáljuk minimálisra csökkenti, míg a természetes növények közötti kölcsönhatásokat, növényvédőszereket maximálisan kihasználni.

Egymást erősítő növények


Az előre megtervezett haszonkertekben a növények jól kiegészítik a szomszédságukba ültetett társaikat. Védhetik egymást a széltől, a fagytól, árnyékot adhatnak a másiknak, valamint lehetetlenné tehetik a kártevők és kórokozók elszaporodását, kártételét. A növények gyökerei olyan anyagokat bocsájtanak a földbe, melyekkel a szomszédjaikat ellenállóbbá tehetik, ezzel serkentve növekedésüket. Az illatananyagok távol tartják a kártevő rovarokat, tehát a növényvédelemben játszanak szerepet. Ilyen anyagokkal elsősorban a fűszer- és gyógynövények rendelkeznek.


Megporzás


A zöldségek közé ültetett fűszernövények illatos virágaikkal vonzzák a mézelőket, így járulnak hozzá a terméskötődéshez. A burgonya, a paradicsom vagy az uborka mellé ültetett bazsalikomok kedveltek a beporzó rovarok körében.


Növekedésserkentés


A kapor gyökerei által kibocsájtott anyagok növelik más növények, például a cékla, a káposzta, a sárgarépa vagy az uborka magvainak csírázását. A gyökereiből szaponinokat kiválasztó spenót serkenti a szomszédságába ültetett növények fejlődését.

A hüvelyesek, így a borsó, a bokorbab és a lóbab gyökerein élő nitrogén megkötő baktériumok megfelelő nitrogén-forrásként szolgálnak a nagy tápanyagigényű fajoknak.

A megfelelő termőtalaj


Az ültetendő terület talaja legyen kártevőktől (pl. pajor) mentes, jó vízáteresztésű, szerves anyagban gazdag. A jó termőtalaj ásványi- és szerves anyagokban gazdag, tartalmaz talajlakó baktériumokat, gombákat, rovarokat és gilisztákat. A növények beültetése előtt végezzünk talajművelést: kapáljuk meg vagy ássuk fel a földet, távolítsuk el a gyökér- és tarackmaradványokat, lazítsuk a talaj szerkezetét. Ha szükségesnek látjuk, keverjünk a talajhoz szerves trágyát, komposztot. A talajfelszínt gondosan egyengessük el egy gereblye segítségével.


Vegyeskultúrák a növényágyásokban


A kertünk lehetőségeihez mérten kell kiválasztanunk az alkalmazott ágyásokat. Választhatunk kedvező fénybeesésű dombágyásokat, emelt magaságyásokat, növényeinket ültethetjük kör alakban. Legpraktikusabbak azonban a négyszögletű növényágyak, melyekben sorba ültetve termesztjük növényeinket. A zöldségfélék így jól áttekinthetőek, a sor- és tőtávolságok sikeresen betarthatók.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK