Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Vesd bele magad!

Vesd bele magad!

Kesjár Kamilla / Vesd bele magad!
Közel kétezer kisiskolás kapott gazdák felajánlásával zöldségvetőmagokat, hogy otthon a konyhakertben elvessék, majd a saját termesztésű zöldségeket a család elfogyassza. Napjainkban sajnos a falusi közegben sem természetes, hogy a hátsó kertben zöldséget nevelnének. A program segít abban, hogy a gyerekek, a későbbi felnőtt vásárlók megértsék, megtanulják, hogy mit jelent a jó minőségű élelmiszer, hogyan lehet megismerni a jó minőséget.
Azzal, hogy a vetőmagot minél több gyerekhez és ezáltal családhoz eljuttattunk, az a célunk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, például zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül lehet termeszteni. Így meglátják, milyen különbség lehet a saját maguk által termelt és a bolti zöldségek között, nem csak ízben, hanem felhasználhatóságban is.


A program célja kettős. Egyrészt segítséget nyújtunk a gyerekeknek ahhoz, hogy sikeresen tudják felnevelni, gondozni a növénykéiket. Másrészt a figyelemfelkeltés a cél, hogy ahol rendelkezésre áll minimális méretű házikert, ott már lehet élelmiszert előállítani.

Nyomonkövetés


A Vesd bele magad! program weboldalán a kiosztott négy növény termesztéséhez kapcsolódóan a gyerekek számára elérhetők a fontos szakmai információk. Az oldal folyamatosan frissül, ahogyan a növények fejlődnek, mindig kiegészül az aktuális tudnivalókkal. A weboldalon keresztül lehet kérdezni szakembertől, aki segít, ha a termesztéshez kapcsolódó problémákkal találkoznak a gyerekek.

A weboldalat nem csak a kiskertészek is szerkesztik – folyamatosan felkerülnek leírások, fotók a gyerekektől. Ezekben a termesztéssel kapcsolatos tapasztalatok, érdekes vagy vidám pillanatok, a saját alapanyagból készült ételek elkészítésével kapcsolatos fotók, receptek, esetleges események kerülnek bemutatásra.A szépen fejlődő kiskertekről és a gyerekek élményeiről a média is rendszeres tájékoztatást nyújt. Időről időre megkeresünk egyes iskolákat, gyerekeket, pedagógusokat, hogy a találkozások során is átadhassák tapasztalataikat, élményeiket. A projekt végére a programban részt vevő iskolák mindegyike legalább egyszer sorra kerül.

A résztvevő iskolák, osztályok számára versenyt is meghirdettek. Ennek feltétele, hogy márciustól szeptemberig minden hónapban küldjenek beszámolókat a termesztésről, az alapanyag felhasználásról. Akik ezt teljesítik, részt vesznek egy sorsoláson, és nyerhetnek egy 3 napos osztálykirándulást. Az osztálykirándulás keretében megismerkedhetnek egy-egy fiatal gazda tevékenységével, a helyi élelmiszer-feldolgozással, valamint a program részeként lehetőségük lesz lovagolni, traktorozni, kocsikázni a sok más érdekes program mellett.


Várható eredmények


A projekt várt eredménye egyrészt az, hogy minél több kisiskolással megértesse a helyben előállított termékek fontosságát, ezen belül pedig megérezzék a saját zöldség minőségbeli különbségét, s ezáltal az élvezeti értékeik is kifejlődjenek – újabb teret nyerjenek a viszonyítás mérlegén. Eközben a projekt rámutat arra, hogy az élelmiszerelőállítás kis mennyiségben minimális befektetést jelent, annál több odafigyelést, de ennek meg is van a kézzel fogható eredménye.


Hogyan termesszünk? – Termesztési segédlet


Zöldborsó (Oskar)

Hosszúhüvelyű, nagymagvú fajta. Hüvelye 10 cm hosszú, mely enyhén ívelt és 10-12 db édes ízű, nagy szem borsót ölel át. A zöldborsómagokat március közepétől lehet elvetni, amikor már 4-5 °C fölé emelkedik a talaj hőmérséklete, nehogy megfázzon. Vetés közben figyelj arra, hogy a sorok közötti távolság 30 cm legyen, így lesz ugyanis helye ahhoz, hogy szép nagyra nőjön. 1 méterre 25 szem magot vess, és egyenként 3 cm mélyre helyezd el a földbe! Meglátod majd, hogy a növények bőségesen meg fognak jutalmazni a kitartó munkádért!

Retek (Riesenbutter)

A retek gumója nagy, kemény, ragyogó piros színű, repedésre nem hajlamos. Amit a vetéséről tudnod kell az az, hogy márciustól szeptemberig vetheted, ekkor a föld hőmérséklete 6-14 °C fok. A sorok kijelölésénél fontos, hogy egymástól 20 cm-re legyenek, a retkek között pedig 5 cm távolságot kell tartani. Amikor ezzel is elkészülsz, takargasd be a magvakat egy kis földdel, finoman megnyomogatva felül. Nem kell erősen, hogy a csírák ki tudjanak majd alóla bújni. Vetés után 6-8 nappal már láthatók lesznek a kis csírák. Amikor kikeltek, kicsit meg kell ritkítanod, hogy egyenletes, szép, kerek retkek tudjanak majd fejlődni. Attól függően, hogy mikor veted el a magvakat, áprilistól októberig lehet felszedni őket. A vetést követően 1-1,5 hónap múlva már ropogtathatod a fogaid alatt!

Sárgarépa (Nanti)

Répája egyenletesen hengeres, tompa végű, szép sötétnarancs színű. A sárgarépa magokat legkorábban márciusban és legkésőbb június végén vetheted el. A sorok közti távolság 25 cm, a tőtávolság pedig 4-5 cm legyen. A répamag csírázása 5-10 °C fokon történik és 15-20 napig tart. A remek vetést követően a természet fogja a gondoskodásod mellett érlelni a magokat. Miután kikeltek a földből itt is fontos, hogy ritkítsd a sorokat azért, hogy ne nőjenek egymásba a répák. Attól függően, hogy mikor veted el a répamagokat, júniustól szeptemberig lehet felszedni őket. A répa erősíti többek között a látást és jobban tudsz tőle fütyülni!
Engedj meg egy megjegyzést: A répatorta igenis finom, enyhén édes ízét gyömbérrel és szegfűszeggel vegyítve nagyon finom sütit kóstolhatsz meg belőle!

Spárgatök (Indátlan fehér)

Termése hengeres, enyhén bordázott, húsa zöldes-fehér, héja vajszínű. Általában ezt a növényt nem szeretik a gyerekek főzelék formájában. No, de „ki nem szeretné learatni saját zöldségének sikerét”? Remélem, hogy a tök magocskák sem kapnak kevesebb figyelmet kerti társaihoz képest! Mivel nagyon szeretik a meleget, májusban vesd el! Ehhez itt nem sorokra lesz szükség, hanem kis fészkekre, amelyekbe külön-külön 2-3 szem magot kell raknod 2-3 cm mélyen. Amikor kikelt a növény, ritkítsd úgy, hogy csak 1-2 növény maradjon a fészekben. Így lesz erősebb a megmaradt növény. A szedés ideje júliustól augusztusig várható.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK