Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Wellness kertek

Wellness kertek

André Katalin / Wellnesskertek
A wellness kertnek formai szempontból sok fajtája lehet, egy dolog azonban közös bennük: a növénykiültetési koncepció és a funkcionalitás. Olyan kertkialakítási irányzat, ami a gyógy- és dísznövények ültetését, színterápiás és aromaterápiás felhasználását támogatja.

A wellness kertek fogalma


Magyarországon ma még nem ismert ez a fogalom, vagy tévesen luxus kertnek azonosítják.
Valójában egy alap wellness kertet olcsón is meg lehet valósítani, ami igény szerint bővíthető mindenféle pihenést szolgáló kerti létesítménnyel, például fürdőtóval vagy szaunával.


Egy jól megtervezett wellness kertben az ember kikapcsolódhat, regenerálódhat, és a feszültségtől is megszabadulhat. Egy wellness kert lényege ugyanis az, hogy biztosítsa a teljes lelki-, szellemi- és fizikai kipihentséget. Wellness kertet ezért azok létesítenek, akik az egészséges életmód hívei, és örömüket lelik egy olyan kertben, ahol a wellness terápiájukhoz szükséges gyógy-, fűszer- és illóolajat tartalmazó növényeket is megtalálják.


A wellness kertek célja


A wellness kert célja, hogy minden érzékre pozitívan hasson, beleértve a látást, a hallást, a szaglást, az ízlelést és tapintást. Képes arra, hogy a lelkünket, testünket, valamint szellemünket egyaránt energiákkal töltse fel.


Gyógy- és fűszernövények a wellness kertekben


A wellness kertek közös jellemzője a gyógy- és fűszernövények sokszínű alkalmazása, amely esztétikai, és egészségmegőrző hatásuk miatt nélkülözhetetlenek a növénykiültetési koncepcióból. Ha a kerttulajdonosok veszik a fáradtságot és ezeket a növényeket feldolgozzák, teát, fürdővizet vagy tinktúrát készítenek, akkor már nemcsak a lelki, hanem a testi egészségüket is támogatják.


A fűszer és gyógynövények több különböző dekoratív formában megjelenhetnek a wellness kertekben. Létesítenek belőlük szögletes kiemelt növényágyat, körágyást, vagy a manapság méltán nagy népszerűségnek örvendő fűszer spirált.


A kerti funkciók meghatározása a wellness kertekben


A növénykiültetési koncepció mellett a wellness kertek másik közös jellemzője a kerti funkciók meghatározása. A funkciókat pedig minden esetben úgy határozzák meg, hogy megállapítják, hogy a kerttulajdonos miként tud kikapcsolódni. Az emberek attól függően, hogy milyen módon tudják a feszültséget levezetni és pihenni, csoportokba oszthatóak. Dr. Wolfgang Hensel, német kerttervező a különböző igények kiszolgálására tíz funkcionális koncepciót ír le. Legkedveltebb koncepció ezek közül a „vízimádók kertje”, amibe beletartozhat akár egy fürdőtó vagy éppen egy csörgedező patak létesítése. Ebben az esetben a kerttulajdonost a víz látványa, csobogó hangja, és az úszás tudja regenerálni, megnyugtatni.


Funkció szerint a tíz wellness kert kategóriát különböztetünk meg


  • meditációs színhely
  • örökmozgók kertje
  • lustálkodók kertje
  • vendéglátó házigazdák kertje
  • romantikát kedvelők kertje
  • a főzés és a gyógynövények szerelmeseinek kertje
  • vízimádók kertje
  • kert a színterápia jegyében
  • kert az aromaterápia jegyében
  • természet rajongóinak kert

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK