Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Zöldellő szobanövények legénylakásba

Zöldellő szobanövények legénylakásba

Gátfalvi Boglárka
 
2012. január 19.
Bár nem minden férfi feledkezik meg a szobanövények öntözéséről, jól jöhet néhány alapvető és egyszerű tipp a növénygondozáshoz, melyek betartásával még az árnyékosabb zugokban is pompázhatnak növényeik.

Az öntözés hiánya


A szobanövények gondozása során a legfőbb probléma az öntözés hiánya szokott lenni. Sok szobanövény azt igényli, hogy szinte folyamatosan nedvesen legyen tartva a földje, de ugyanakkor az ne álljon vízben. Ez még gyakorlott növénytartókon is kifog néha.

A Zamioculcas gondozása


Első és manapság elég divatos növény a Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia). Találóbb magyar nevet még nem találtak neki, mint nemes egyszerűséggel becézve: zami vagy ZZ pálma.


A zami a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó, trópusi évelő növény, amely Kelet-Afrikában őshonos. Népszerűségét szép, fényes leveleinek és strapabíróságának köszönheti. Legszebben 18-26°C között növekszik, így alkalmas hűvösebb helyiségekbe is, éppúgy, mint túlfűtött lakásokba. A magasabb hőmérséklet fokozott levélfejlődéshez vezet. A túlöntözést sárguló levelekkel jelzi, ilyenkor hagyjuk kiszáradni. Inkább kevesebb vizet adjuk neki.


Havonta egyszer lehet tápoldatozni, az előírt mennyiség negyedével, nyolcadával, de ezt el is hagyhatjuk. Az erős, szórt fényt kedveli, de a nagyon sötét helyeket is elviseli. Nyáron a szabadba, vagy erkélyre is kitehető, de előtte ne felejtsük el szoktatni, különben megégnek a levelei.


Az átültetéssel sem lesz gondunk, szűkebb cserépben szebben fejlődik. Csak akkor ültessük át, ha már látjuk, hogy szinte alig van földje. Vigyázzunk, hogy ne túl nagy cserépbe kerüljön, mert akkor a gyökérképzésre, nem pedig a levélfejlődésre koncentrál, így a levelei elsárgulnak, le is hullhatnak. A ZZ pálma, levéldugványról szaporítható.

Az anyósnyelv tartása


Kisebb helyigényű, mégis mutatós növénynek a legmegfelelőbb az anyósnyelv/fácánlevél/tigrislevél (Sansevieria). Számtalan fajtája ismert. A legelterjedtebb a Sansevieria trifasciata, melynek sárga levélszélű változata a 'Laurentii'. A modernebb megjelenésű, hengeres levelű a Sansevieria cylindrica 'Skyline'. Ha pedig csak kicsi helyünk van, akkor van törpe változata is a Sansevieria trifasciata 'Hahnii'.


Az anyósnyelv könnyen tarható növény, nem igényel különösebb törődést, jól tűri a száraz levegőt, a huzatot és a vízmentes időszakokat. Egyetlen dologra kell ügyelnünk, ne öntözzük túl, mert akkor könnyen elpusztulhat. Havonta öntözzük, két locsolás között, hagyjuk a földjét megszikkadni. Napos helyen, félárnyékban és árnyékban is elél, de fényszegény körülmények között megnyúlhat. Túl erős fény hatására a levelei megsárgulhatnak. Leginkább a 18°C körüli hőmérsékletet kedveli és télen se helyezzük 10-14°C-nál hidegebb helyre.


Átültetni elég két-háromévente, nyár elején, ekkor lehet szaporítani is levéldugványról, vagy sarjakról. Az utóbbi az egyszerűbb és a biztosabb is, hogy ugyan olyan növényt kapunk, mint az anyanövényünk. Pajzstetvekre érzékeny lehet, de gyakoribb probléma, ha a levelek közé víz került barna rozsdafoltok keletkeznek rajtuk. Túlöntözés hatására tőrothadás is kialakulhat, ilyenkor minden rothadt részt távolítsunk el és az ép leveleket dugványozzuk le meleg száraz helyen. Fontos tudni még az anyósnyelvről, hogy a növény levele és hajtásai egyaránt mérgezőek, ezért allergiás tüneteket válthat ki, de csak elfogyasztás esetén, így a háziállatoktól és gyermekektől tartsuk távol.

A kukoricalevél ápolása


A kukoricalevél (Aspidistra elatior) a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, Japánból származó igénytelen szobanövény eddig nem volt túl kedvelt, mert egyszerű, sötétzöld, hosszú lándzsa alakú levei csupán a dísze, mivel kicsi virágai lilásbarna színével megbújnak a levelek tövében. Manapság már fehér csíkos levelű változata is ismert (Aspidistra elatior 'Variegata').


Fényigény szempontjából nagy tűrőképességű, egyaránt megfelel számára az egész évben napos, de az árnyékos hely is. A közvetlen napsütést nem bírja, levelei megsárgulnak. Ha nem túl magas a hőmérséklet, akkor a gyökerek körüli időszakos szárazságot jól tűri. Két dolgot nem visel el: ha gyakran ültetik át, és ha a földje állandóan vizes. A túlöntözéstől a gyöktörzse elrothadhat. Párásítást nem igényel, de időnként mossuk le a levelit, ha a por nagyon ellepte. Kártevőkkel szemben is igen ellenálló, olykor takácsatkák és pajzstetvek károsíthatják. Tőosztással könnyedén szaporítható.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Télálló balkonnövények
A tél folyamán vágyakozunk a nyári napsütésben pompázó színes virágok után, néhány faj azonban a téli, fagyos időszakot is virítva vészeli át.