Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Zöldtető házilag

Zöldtető házilag

Bognár Zsófia
Amennyiben rendelkezünk zöldtető kialakítására alkalmas lapostetővel, esetlegesen még építkezés előtt állunk, érdemes ezzel az ökológiai védőréteggel megajándékoznunk otthonunkat és magunkat.

Zöldtetők létesítésére alkalmas felület


Zöldtető létesítéséhez a legideálisabb felületek a lapostetők, de ma már a néhány fokban lejtős tetőfelületek növényesítése sem jelent problémát. Szerencsés esetben már az épület tervezésekor figyelembe veszik a födém teherbírását egy, a későbbiekben kialakított zöldtetőre. Amennyiben ez nem történt meg, szükség lehet a födém megerősítésére, de előfordulhat, hogy extenzív zöldtető telepíthető a már meglévő lapostetőre, annak megerősítés nélkül is.


Zöldtetők megtervezése


Ahhoz, hogy az épület megfelelően legyen szigetelve, védve legyen a beázástól valamint a tetőre telepített növények és talaj vízháztartása megfelelően működjön, egy speciális rétegrend kialakítására van szükség. Ennek megtervezését és kivitelezését érdemes szakemberre bízni. A tetőre kerülő talajkeverék kiválasztásának és felhordásának feladatát szintén hagyjuk meg a kivitelezőnek.

Növények kiválasztása, beültetése


A növények kiválasztásánál alapvetően úgy kell eljárnunk, mintha normál kerti viszonyok közé telepítenénk, figyelnünk kell tehát a zöldtető fekvésére, kitettségére, az uralkodó szélirányra, fényviszonyokra, a csapadékmennyiségre, valamint figyelembe kell vennünk olyan tényezőket is, amit normál kertek kialakításánál nem minden esetben. Ezek a szél erőssége, a terület beépítettsége, a várható leghosszabb száraz időszak.


A felhasznált növényeknél fontos kérdés az, hogy extenzív vagy intenzív tetőn kell-e megállni a helyüket. Az intenzív tetők esetében lényegében kerti körülmények teremthetők, míg az extenzívek esetében sokkal zordabbak a körülmények.

Bármilyen típusú tetőhöz választunk növényt, mindig alapvető szempont legyen, hogy fényigényes és teljesen télálló fajokat válasszunk, hiszen a tetőn az ilyen irányú kitettség nagyobb, mint a talajszinten. A fokozott szélhatás miatt kerüljük a magas, megdőlésre hajlamos fajokat. A szél elleni talajvédelem miatt fontos, hogy a növényzet állandó borítást adjon, és gyökérzetével jól átszője a talajt.
 

Az alkalmazott növények


Számításba jöhet még néhány szárazságtűrő díszfű és erősen szőrözött levelű sziklakerti dísznövény faj is. Ilyen a deres csenkesz (Festuca glauca), az örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), a törpe nőszirom (Iris pumila), a pirosló gólyaorr (Geranium sanguineum).
Mindezek mellett az extenzív körülményeket jól viseli néhány illatos fűszernövény is, abban az esetben tehát, ha könnyen hozzáférünk a tetőnkhöz ezeket is telepítsük bátra. Ezek a kakukkfű fajok (Thymus sp.), a menta (Mentha sp.), valamint a levendula (Lavandula angustifolia) is jól viseli a hosszan tartó szárazságot és az erős napsütést.


A zöldtetővel ellátott épület tartósabb és értékesebb lesz, az épületben való tartózkodás nyáron kellemesebbé válik, télen pedig a fűtésköltségek egy részétől kímélhetjük meg magunkat a zöldtető szigetelő funkciójának segítségével.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK