Lakberendezés
Lakberendezés  »  Hírek & újdonságok  »  Dekoráljunk virággal

Dekoráljunk virággal

Szép Házak
Elegendő néhány jól kiválasztott váza és kaspó, kedvenc virágaink és növényeink és az egyik leghatásosabb és leginkább természetes dekorációt készíthetjük el lakásunk bármelyik helyiségébe.

Vázából tartsunk többfélét


Legyen legalább négyféle vázánk. Kell egy kicsi, amibe az egészen apró virágokat – ibolya, hóvirág (figyelem: védett növény!), árvácska – tehetjük. Ezek egészen korán virágzanak. A hosszú tél után pedig üdítő látvány lesz a lakásban egy csokor belőlük. De úgy a legszebbek, ha megfelelő méretű vázát találunk nekik.


Szükségünk lesz még egy öblös, közepes méretű vázára, melybe a nagyobb virágok – rózsafélék, szegfű, tulipán, mezei virágok – kerülnek. A hasas váza helyett választhatjuk annak modern változatát, a kocka alakút, üvegből vagy kerámiából. Bármelyik is legyen, ebben akkor mutatnak jól a virágok, ha szinte teljesen kitöltik a vázát, nem lötyögnek bennük a növények.

Gondoskodjunk olyan vázáról is, melybe legfeljebb három szál virág vagy zöld fér el. Ezek az elegáns csokrok nem mutatnak jól sem az öblös, sem a kocka vázában. Aránytalanul hatnak, rosszabb esetben ki is esnek, mert a virágok nem állnak elég szorosan és nem tartják meg egymást. Nem árt, ha van egy nagyméretű vázánk is, amelyik a hosszú virágokhoz – kála, liliom, írisz – való.


Kaspók tetszés és növény szerint

A cserepes növényeket mindig a cserép méretéhez illő kaspóba ültessük. Ha a kaspó kicsi, a cserép nem ül tökéletesen a kaspóban, nem ér az aljáig, így előfordulhat, hogy a kaspó alján víz marad, ami kellemetlen illatokat áraszt, ha nem ürítjük elég sűrűn. A látvány szempontjából az sem elhanyagolható, hogy a nem megfelelő méretű cserép aránytalanul mutat a kicsi kaspóban. Ez ugyancsak igaz, ha túl nagy kaspóba próbálunk kisméretű cserepet állítani.

A nagyobb, öblös cserepekhez nem szükséges kaspó, ide elegendő a cseréphez illő tál vagy tálca. Bármit is válasszunk, tartsuk szem előtt a növény igényeit.


Ötletek vázákhoz


Valóságos virágorgia egy átfestett, kétszintes kínálótálon. A kaspók színvilága és stílusa ehhez és egymáshoz passzolnak, a zöld növények pedig üde látványt keltenek, bárhová is helyezzük végül ezt a kompozíciót.


A színes és fehér virágokhoz egyaránt jó választás az elegáns fehér porcelánváza. A klasszikus formák mellett a kissé geometrikus alakzatok is nagy népszerűségnek örvendenek.


Kupa formájú váza, ami adott esetben kaspónak is használható. Közepesen hosszú vágott virág illik ehhez a mérethez és formához. Arra is ügyeljünk, hogy bizonyos virágfajták hamarabb hervadnak, ha szorosan egymáshoz préselődnek a vázában, illetve nem minden virág mutatja meg ily módon valódi szépségét.


Minden szobát feldob néhány vidám mintájú kiegészítő. Vegyünk néhány klasszikus formájú cserepet, és fessünk rá nekünk tetsző mintákat. A kaktuszokban és pozsgásokban egész évben gyönyörködhetünk, és nem igényelnek különösebben bonyolult gondoskodást sem.


Vázának megteszi egy népi mintákkal díszített, hasas cserépkorsó is. Ez leginkább country vagy rusztikus stílusú lakásokban mutat jól. A korsót szinte bárhova állíthatjuk, legjobban mégis a konyhában vagy az előszobában mutat. Mezei csokrok, pünkösdi- vagy labdarózsa, aranyeső illik bele leginkább.


Látványos és ötletes megoldás, ha a virággal teli vázát vagy kaspót egy üres képkeretbe állítjuk. A tekintet garantáltan odavonzza, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a vázában igazi kompozíciót készítsünk a különféle növényekből.


Ha néhány kisebb szál virágot szeretnénk elhelyezni, a célra tökéletesen megfelel kedvenc kiüresedett parfümös üvegcsénk is. Dekoráljuk vele az ágyunk melletti éjjeliszekrényt, vagy akár a fürdőszobapolcot.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK