Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  6 fontos dolog a szőnyegről

6 fontos dolog a szőnyegről

Szép Házak
A szőnyeg évezredek óta otthonos társa az embernek. Kezdettől fogva a meleget, a tér megfelelő elrendezését és az esztétikus látványt szolgálta. Az a bizonyos "pihe-puha lágyság" utáni vágyunk is arra késztet, hogy beszőnyegezzük otthonunkat.

1. Szőnyegtisztítás


Mindenki rémálma, hogy a gyönyörű új, vagy gondosan óvott szőnyegére folt kerül, ami egy pillanat alatt örökre elcsúfítja azt. Sokan úgy választanak szőnyeget, hogy közben azt figyelik, mennyire lesznek rajta észrevehetők a pecsétek. A foltokon nem érdemes pánikolni, el kell őket tüntetni. Annál nagyobb hatékonysággal győzhetjük le a szennyeződést, minél hamarabb cselekszünk. Ne hagyjuk beleszáradni a foltot a szőnyegbe, azonnal itassuk fel, majd a megfelelő szerrel kezeljük a felületet.

Sört langyos vízzel és 3%-os alkohollal, kávé és teafoltot samponnal, rágógumit gyógyszertárban külön kapható speciális oldószerrel, csokit, karamellát, cukorkát langyos vízzel távolítsunk el.


2. Padlószőnyeg és poratka


Óriási tévhit, miszerint a poratka-allergia és a padlószőnyeg szoros kapcsolatban állnak egymással. A padlószőnyeg megköti a finom port, ez által gátolja annak a lakótérben való keringését, így még jó hatással is lehet az allergiásokra. Tisztításához használjunk nedves porszívót mikrofilteres porszívóval.

A padlószőnyeg majdnem minden helyiségben kényelmes lehet, persze, csak ha megfelelő minőségűt választunk. Előszobába, közlekedőbe, fürdőbe, és konyhába ne tegyük, mert az intenzív használat intenzív takarítást követel, erre pedig keveseknek van kedve és ideje.


3. Szőnyegválasztás


Fontos figyelni a praktikumra is szőnyeg kiválasztásánál. Előszobába és közlekedő térbe nagy kopásállóságú szőnyeget helyezzünk, a családi intimszféra helyiségeibe pedig meleg, puha szőnyegek kerüljenek. A fürdőszobai padlószőnyeget felejtsük el és hagyjuk meg inkább az angoloknak, mi pedig burkoljuk hidegen és vegyünk egy-egy meleg kilépőszőnyeget a kád elé. A csúszásgátlót pedig ne feledjük az aljáról.

Egyterű otthonokban vagy nagyobb lakótereknél egy okosan kiválasztott szőnyeg tökéletesen meghatározza a különböző funkciók határait, illetve egybe fog bizonyos bútorcsoportokat.

Szőnyegvásárlás előtt tájékozódjunk a praktikus dolgokról. Jó tudni, hogy az üzleteknek az egyes darabokhoz kötelezően biztosítaniuk kell termékleírást és kezelési-, illetve tisztítási útmutatót. Az ezekben található információknak biztosítsunk kiemelt szerepet döntéseink meghozatalakor.


4. A szőnyeg, mint szigetelő


A szőnyeg nem csak esztétikai jelentőségű és otthont teremtő funkciójú, hanem kiváló hő- és hangszigetelő is. Tompítja a lépteket, koppanásokat és minden egyéb hangot. Egy többszintes otthonban a lépcső burkolataként is remekül szolgálhat egy meleg szőnyeg.

A csúszásgátlást jó, ha minden szőnyegnél megoldjuk, így elkerüljük az ezzel kapcsolatos balesetveszélyt. Sok szőnyegnek eleve van a fonákján csúszásgátló, de ez külön is kapható.


5. Szőnyegvizsgálat


Testesebb szőnyegek minősége a rugalmasságuk megvizsgálásával mérhető fel. Két ujjal nyomjuk össze, amennyire csak lehet, majd figyeljük meg, milyen gyorsan rúgja ki magát. Minél nagyobb a szálsűrűsége, annál hamarabb visszanyeri eredeti formáját és annál tartósabb lesz.


6. Kis szőnyeghatározó


Íme, néhány különleges szőnyegfajta, hogy könnyebb legyen eligazodnunk a több ezer éves hagyományok és a mai végtelen kínálat útvesztőjében.

Flokati: több mint 2000 éves görög találmány. Gyapjúból, kézi eljárással készített szőnyeg, aminek hosszú, puha szálai érintésre késztetnek. Mindenféle enteriőrhöz tökéletesen illik. Különlegessége a gyártás utáni mosásban rejlik. Könnyen kezelhető és strapabíró darab.

Kilim: eredete szintén időszámításunk előttre nyúlik vissza. Közép Ázsia nomád népeitől származik az a tradicionális és halhatatlan szőnyegkészítési technológia, amivel a kilim készül. Vékony, kézi szövésű textília, nagyon színes és a nomád népek gazdag motívum világával rendelkezik.


Organikus szőnyegek: több évszázados múltra tekintenek vissza. Ezek a növényi rostból készült szőnyegek szintén a legtöbb lakás stílusába könnyedén beilleszkednek. Számtalan alapanyaga létezik, és mind más és más helyiségben használható jól (Pl: tengerifű, gyékény, szizál, papír.)

Perzsaszőnyeg: a mai Irán területéről származik. Eredete és kultúrája kb. 5000 éves. Időtállósága a dupla csomózási technikának köszönhető, ez által akár több generációt is képes kiszolgálni. Alapanyaga gyapjú vagy selyem. Főbb motívumai az ősi perzsák által a természetben látott állatok és növények keveréke.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK