Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  7 tipp az étkező berendezéséhez

7 tipp az étkező berendezéséhez

Szép Házak
Lehet az étkező a nappaliba integrált vagy a konyha része, de lehet, hogy mindkét helyiséghez egyszerre tartozik. Bárhogy is legyen, sokat tartózkodunk itt, sőt, vendégeinket is ide invitáljuk, így kötelező széppé, kellemessé és komfortossá varázsolnunk.
Optimális esetben az étkező átmenetet képez a nappali és a konyha között, egy kicsit az egyikhez és egy kicsit a másikhoz is tartozik. Lehet eme két helyiséggel egy légtérben, csupán jelzésszerűen elválasztva, de történhet a leválasztás ennél határozottabban is, polccal, térbe állított tálalószekrénnyel, alacsony fallal.

Régi építésű lakásokban az étkező a konyha szerves része és gyakran a helyszűke miatt lehetetlen leválasztani. Ha pedig nagyon kicsi a lakás, az étkező a nappaliba helyeződik, amitől persze még lehet nagyon hangulatos, sőt, a családi és társasági élet középpontja.

Hogyan rendezzük be az étkezőt?


Régi, belvárosi házak, polgári lakások jellemzője a nagy belmagasság, melyet manapság mintha nem igazán tudnánk kihasználni. Pedig nagyon elegáns és nagyvonalú enteriőrt alakíthatunk ki ilyen falak között. Ezeknek a lakásoknak a konyhája is tágas, így kézenfekvő, hogy az étkezőt a konyhában alakítjuk ki. Válasszuk a berendezés klasszikus módját: a két szemközti falhoz kerüljenek a szekrények, tárolók, illetve a tűzhely, a mosogató és a munkapult, középre pedig beállíthatunk egy méretes étkezőasztalt. Ez a modell szükség esetén, hála az asztal kerekeinek, könnyedén elmozdítható. Ebben a konyhában tökéletes arányban keveredik a modern és a klasszikus stílus.


Modern kivitelezésű étkező, ahol az asztal tökéletesen beépül a konyhai munkaterületbe és páratlan kilátást nyújt a kertre. Rendhagyó módon ez az étkező sokkal inkább része a kertnek – annak ellenére is, hogy éppen zárva vannak az ablakok – mint a nappalinak. A konyhai tároló rendszer kék üvegajtaja szobaszerűvé és rendkívül szellőssé teszi a konyhát. Egyébként az étkezőt és a konyhát leválasztották úgy, hogy eltérő burkolatot alkalmaztak, ezzel jelezve, hogy két külön helyiségben járunk.


Étkező, mely a konyha és a nappali határán található, sőt, a konyhától szükség esetén le is választható, a falból kihúzható üvegpanelekkel. Hagyományos ajtó nincs, a körbejárható fal csupán szimbolizálja a határokat, az egységes berendezés és a burkolat azt jelzi, hogy a helyiségek egybetartoznak.


Jó ötlet a konyha és az étkező elkülönítésére a hosszú konyhasziget, melynek étkező felőli oldala tele van tároló helyekkel, így egyben tálalószekrényként is funkcionál. A sok üvegfelület, a hosszú, egybefüggő étkezőasztal, mely a konyhaszigettel párhuzamosan fut és a hosszú, támla nélküli pad szellőssé teszik helyiséget. A sok fafelület meleg, meghitt hangulatot kölcsönöz a szinte minimalizmusig csupaszított enteriőrnek.


Konyha és étkező egy térben, de az étkezőt nagyon ötletesen egy szőnyeggel jelzett szigetre helyezték, ezzel világosan kijelölve a határokat. Az étkezőasztal fele akkora méretűre összecsukható, ha szükséges, a székek egymásba helyezhetők. Az enteriőr egyszerre szép és funkcionális.


Egyszerű és kifinomult hatást kelt ennek a garzonnak az étkező-konyhája. Az étkezőt a konyhától a kisméretű konyhasziget választja el, mely jól példázza, hogy a konyhasziget nem csak a nagy konyhák kiváltsága. Az étkező területe csupán egy sarok, de hála a színeknek a kecses megjelenésű, üveglapos étkezőasztalnak és a plexi székeknek, a helyiség valódi méreteinél sokkal tágasabbnak tűnik.


A vintage stílusú konyha az étkezővel egybeépítve, egyértelműen a ház középpontja. A bútorok elhelyezése jelzi, hogy melyik az előkészítés, a tárolás és az étkezés területe. Az étkezőasztal klasszikus módon a konyha centrumában áll, de nincs útban, nem kell kerülgetni, mert az étel készítése és az utómunkálatok a helyiség egy részébe szervezve történnek.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK