Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Art deco a lakberendezésben

Art deco a lakberendezésben

Szép Házak
Az art deco ismét divatba jött, mely eredetileg az 1920-as 30-as években indult hódító útjára, és szélviharként söpört végig a világon. Az art deco stílus számos követőt talált az építészet, a divat és a lakberendezés területén.

Az art deco stílus


Az art deco elnevezés a francia art décoratifs, azaz iparművészet szóból ered. Az irányzat különböző stílusok egyvelegeként változatos szín és formavilágot kínál. Megtalálhatók benne a múlt század elejének modernista jegyei, valamint az egyiptomi, azték és maja motívumok is. Összességében eklektikus, de mindemellett a funkcionalitást is szem előtt tartó, és elegáns irányzat, ami születésének idején ultramodernnek számított.

Somlai Tibor belsőépítész által tervezett art deco enteriőr

Az art deco jellegzetességei


A formákra a geometrikus absztrakciók, a lépcsőzetesség, a színekre az élénk, fémesen csillogó felületek, az anyagokra a drága bronz, csiszolt kövek, az egzotikus elefántcsont jellemző. Gyakori díszítés a színezett üveg, a króm. Az összhatás elegáns és reprezentatív.

Art deco a lakásban


Az art deco feltámadása napjainkban annak köszönhető, hogy klasszikus és modern enteriőrökben is megállja helyét, akár egy-egy kiegészítő révén, akár egy teljes lakótér meghatározó stílusaként. Természeténél fogva inkább illik egy nagypolgári otthon falai közé, mint egy garzonba, ám utóbbi esetben sem kell róla lemondanunk. Egy art deco stílusú lámpa, író- vagy dohányzóasztal, egy fotel pár még egy aprócska otthont is elegánssá, nagyvonalúvá varázsol.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK