Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Berendezés betonból

Berendezés betonból

Ivánka Katalin
 
2010. szeptember 2.
A tárgykultúrában, építészetben, belsőépítészetben egyaránt a pluralizmus korát éljük, melynek következtében az egyes szektorok nem jellemezhetők egyetlen irányultsággal. Nincs egységes törekvés, lenyűgöző heterogenitással állunk szemben. Az egyes matériák szintjén elmondható, hogy néhányuk különleges szerepet tölt be életünkben, ezért megkülönböztetett figyelmet érdemel.
A beton esetében különösen erős az egyes felhasználási területek közötti konvergencia, emellett az anyag folytonos újjászületésének, más-más formában és funkcióban való felbukkanásának lehetünk tanúi. Történetiségében vizsgálva a folyamatot hamar kiderül, hogy az alapok lerakása a 20-as évekre nyúlik vissza, amikor Le Corbusier az úgynevezett szabad alaprajz szellemében kialakított enteriőrjeibe tervezett betonasztalaival bútortörténelmet írt.

A sokoldalú beton


Napjainkra az egykor szürke és csúnya beton hosszú utat járt be, és formálhatóságának köszönhetően, "folyékony kőként" a kreatív kifejezés egyik legkiválóbb médiumává vált. Már egyértelműen nem szürke, durva strukturális elemként érzékelhető a jelenléte, egyedi megoldások exkluzív alapanyagaként válik egyre elfogadottabbá. Trendi, ugyanakkor nem csupán múló divatirányzatként hódít, önálló karakterével és ezerarcúságával hagyományt teremt.

Nagyméretű táblákból kialakított falburkolat (Fotó: Bujnovszky Tamás)

A beton egymaga megannyi stílus adaptációjára képes, más anyagokkal társítva pedig verhetetlenül sokoldalú. A kortárs jelzővel illethető, modern stílusú öntött felületek mellett tradicionálisabb, rusztikus hatású, kézzel simított, valamint antikolt jellegű, maratott megjelenésű bútorokat is találunk. Emellett a technológia önmagában hordozza a beton más anyagokkal – fával, fémmel, üveggel, természetes kövekkel – való társításának lehetőségét. Az arányokat tekintve elmondható, hogy a betonban rejlő lehetőségek csak a mértékletesség jegyében teljesedhetnek ki, az anyag csak más anyagokkal való harmonikus egységben hívható életre.

A beton előnyei


Variálhatóságának, formálhatóságának köszönhetően rendkívüli szabadságfokot kínál egyedi bútorok, izgalmas formák kialakításához. Keménysége, időtállósága pedig olyan természetes anyagokhoz hasonlítható, mint a gránit vagy a márvány. Speciális esetekben, helyszíni öntéssel olyan darabok elkészítésére is lehetőség nyílik, melyeknek tömege, mérete egyébként lehetetlenné tenné azok egy darabban való szállítását. Ily módon öt méternél hosszabb, vagy több száz kilogramm tömegű, egybefüggő elemek is realizálhatók.

Illesztések és kompromisszumok nélkül alkothatók egységes felületek, ami jelentős előnyt jelent más, táblásított anyagokhoz (például a Corianhoz) képest. Alapanyagként a cementkötésű beton szolgál. A beltéri minőség elérése speciális technológiát kíván, melynek egyik legmunkaigényesebb mozzanata az öntőforma elkészítése. A precízen megtervezett formából kibontva a termék már sima felülettel rendelkezik, és elnyeri véglegeshez közeli arculatát.

A beton megmunkálása


A befejező munkálatok során felületkezelésre, finom polírozásra van csupán szükség. A terrazzóval és műkővel ellentétben mélységében nincs felcsiszolva, ezért itt nem bukkannak elő kavicsok. Anyagában színezett, azaz nem festett, így minden részletében ugyanazt az árnyalatot adja. Természetes színek végtelen számú árnyalata keverhető ki a legvilágosabbaktól az egészen sötétekig. A rendkívül tömör, tükörsima, polírozott felszín elsősorban vízszintes felületeknél ideális. Függőleges felületeknél viszont természetesebb hatást kelt a kevésbé tömörített és ennek következtében apróbb lyukakkal tarkított megoldás. Az egyes darabok vízállóságát, szükség esetén sav- és vegyszerállóságát az anyag belsejébe hatoló impregnálók, azok optimális kombinációja, továbbá felületi réteget képző speciális kezelőanyagok, lakkok biztosítják.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Ötletek régi konyhákhoz
A nagymamák süteménye szinte minden családban felülmúlhatatlan, ami főleg a nagyi tapasztalatainak köszönhető. Érdemes a konyhájában is szétnézni.
Szemrevalóságok a konyhában, étkezőben
A konyha és az étkező nagy forgalmú munkaterületnek számítanak, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kényelem hiányozhat ezekből a helyiségekből.
A látszóbeton
A külcsín és a belbecs ellentmondásait a betonnál áthidalni nem egyszerű, bár megfelelő szakértelemmel és gondossággal nem lehetetlen.