Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Biztonságos otthon gyerekeknek

Biztonságos otthon gyerekeknek

Szép Házak
Régóta kaphatók már az üzletek polcain olyan "bababiztos" kellékek, melyek segítségével elkerülhetők a sérülések, és ezzel megkönnyítik az életünket. Most összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tippeket és trükköket amikre érdemes odafigyelni, ha kisgyermekünk van.
Onnantól kezdve, hogy gyermekünk önállóan mozog a lakásban, sokkal nagyobb figyelmet igényel, hogy amennyire csak lehet, veszélytelenné tegyük a terepet és elkerüljük az egyébként is megelőzhető baleseteket. Az egyik legalapvetőbb szabály, hogy tegyünk el minden olyan tárgyat amit a baba elérhet, és bármiféle veszély forrása lehet, hiszen jobb az elővigyázatosság! A lépcsőt pedig szükség szerint alul és felül is kerítsük el egy kis ajtóval, hogy ne tudjon rajta felmászni / átmászni. Ha az ajtó rácsos szerkezetű, válasszunk olyat, ahová nem tudnak beszorulni az aprócska végtagok, a nyak vagy bármely más testrész. Az ajtókra minden esetben szereljünk csapódásgátlót!


Helyiségről helyiségre

Fontos, hogy minden szobát külön-külön vizsgáljunk át babaperspektívából nézve, hogy mi jelenthet később galibát. A rettegés elsőszámú oka mindig a konnektor, ezért fontos, hogy mindig használjunk vakdugót, a kábeleket pedig igyekezzünk úgy elvezetni, hogy a gyerek ne férhessen hozzá. Az elektromos szerkezeteket, mint például a laptopot, DVD lejátszót, tegyük el a kezük ügyéből, nehogy magára rántsa, elnyomkodja, esetleg beletömködje a játékait. A bútorok sarkaira tegyünk sarokvédőt, mert könnyen balesetet okozhat egy élesebb sarok. Az üveg felületekre; ajtóra, dohányzóasztalra használjunk biztonsági fóliát, így ha véletlenül be is törik, a filmréteg egyben tartja majd a szilánkokat. A polcrendszereket, szekrényeket – de még a karácsonyfát is – ha tehetjük, rögzítsük a falhoz, plafonhoz, hiszen megeshet, hogy gyermekünk kalandot lát benne, és mászás közben magára rántja az egészet. Az ablakokhoz szerezzünk be távtartót, amivel rögzíteni tudjuk a nyitott ablakot.


Az ebédlőben, konyhában lehetőleg válasszunk olyan étkezőasztalt, székeket, amiknek a szélei le vannak kerekítve, de itt is használhatjuk a fent említett sarokvédőket. A szekrények mellett a hűtő- és a fagyasztó ajtajára is szereljünk zárópántokat, így biztosan nem fogad majd válogatott hozzávalókban úszó konyha. A törékeny dolgokat, gyógyszereket és vegyszereket pedig tegyük be egy lehetőleg zárható szekrénybe, amit ha van rá lehetőség, még székre állva se érhessen el. Ha nem rendelkezünk gyermekbiztos főzőlappal, az égési sérüléseket elkerülvén mindenképpen szerezzünk be tűzhelyvédőt, a forró edényeket pedig mindig olyan helyre tegyük, ahol nem éri el. A gázon lévő serpenyők nyelét mindig fordítsuk befelé, és ha lehetséges, használjuk inkább a belső gázrózsákat. Minden szintre szereltessünk tűz- és füstérzékelőt. Az üveg vagy porcelán tányérokat, poharakat cseréljük le műanyagra.


A hálószobában a kiságyra használjunk ágy- vagy rácsvédőt, így éjjel sem esik ki a csöppség. Ezeket általában össze is lehet hajtani, így szükség esetén a nagyszülőkhöz, vagy nyaralásra is magunkkal tudjuk vinni. A szekrények, fiókok esetén használjunk pántokat, vagy egy erősebb zsinórral kössük össze a fogantyúkat.

A fürdőszobában és minden olyan helyen ahol kisméretű szőnyeg van, rögzítsük a textíliát ragasztócsíkokkal, így nem csak a gyermek, de mi sem csúszunk el rajta. A kádba, zuhanyzóba is tegyünk csúszásgátlót, így fürdetés közben is sokkal biztonságosabban helyezkedhet a lurkó. A vécéülőkét is ajánlott lezárni egy többfunkciós zárral. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kicsik bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért figyeljünk arra, hogy a bojler hőfokszabályzóját állítsuk 54 fok alá, hogy elkerüljük a forrázós baleseteket.

Soha ne hagyjuk egyedül a picit a fürdővíz mellett, de még az ágyon, vagy kanapén se. Soha nem tudhatjuk, hogy mikor fog először átfordulni, mászni, felállni.


Mérgező növények a háztartásban

A vegyszerekről, gyógyszerektől már tettünk említést, de amire nem biztos, hogy elsőre gondolnánk, azok a szobanövények. Vannak ugyanis olyan fajták, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek egy fejletlen szervezetre, márpedig tudjuk, hogy a gyerekek szeretnek mindent a szájukba venni, megkóstolni. Az alábbi növényeket igyekezzünk olyan helyre tenni, amit a kisebbek nem érnek el, vagy egyáltalán ne is tartsuk ezeket otthon, amíg a csemeték kicsit nagyobbak nem lesznek.

Begónia: levele és hajtása enyhén mérgező.
Ciklámen: szára, virága enyhén, gumója erősen mérgező, hányást, émelygést, súlyosabb esetben légzésproblémákat és bénulást okozhat.
Diffenbachia: minden része mérgező, a szájba jutva duzzadást, fulladást okozhat.
Fikusz: tejnedve hányást, hasmenést, fulladást okozhat.
Filodendron: nedve okozhat irritációt a bőrön és a nyálkahártyán.
Kroton: tejnedve hányást, hasmenést, bőrirritációt okozhat.
Mikulásvirág: hányást, bőrirritációt okoz.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Hogyan tároljuk a gyerekjátékokat?
A gyerekszobában komoly fejtörést okoz, hol tartsuk a játékokat, apró holmit, különféle gyűjteményeket, szerzeményeket. Készíthetünk tárolót magunk is.
Gyerekszoba iskolásoknak
Nem csak a gyerekek, hanem az egész család életében nagy változást jelent az iskola megkezdése, és ezt a gyerekszoba berendezésének is tükröznie kell.
Így rendezzük be a kislakást
Téved, aki azt gondolja, hogy kisebb lakásba éppolyan bútorokat kell vásárolni, mint egy nagyba, csak kevesebbet. Ötletből viszont biztos, hogy több kell.