Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Bútor ötletek rendteremtéshez

Bútor ötletek rendteremtéshez

Szép Házak
Ha kevés a hely, tárolni márpedig muszáj, bútor helyettesítőkben is gondolkodhatunk. És nem is sejtjük milyen sok lehetőség áll rendelkezésünkre.
Minden lakásban bőven akad olyan holmi, amit alig vagy már egyáltalán nem használnak. Megválni tőle mégis nehéz. Nos, ezeket valahol tárolni kell. Évtizedes családi fotók, a nagypapa gyerekkori hintalova, a lepkegyűjtemény és még sorolhatnánk, mi az, amitől nem válnánk meg, de napi szinten mégsem használjuk. Helyet azonban szorítanunk kell nekik. Mégis hol?

Első körben szelektáljunk időtávlatban. Mi az, amit évente csupán néhány alkalommal használunk – sílécek, szánkó, korcsolyák, gumicsónak, stb. – és mi az, amit évről évre elő sem veszünk, de mégis kedves a szívünknek. Ha ezen túljutottunk, könnyebben találunk helyet és tárolási módot is.

Ruhatárolás – szekrény és más lehetőségek


Egy nagyméretű láda hasznos az idényjellegű ruhák tárolásához. Előnye, hogy ülőbútor vagy asztal, esetleg éjjeliszekrény is lehet belőle a háló- vagy az előszobában, de akár a nappaliban.

A ruhásszekrény teteje általában kihasználatlan, ez is alkalmas tárolásra. Itt jól záródó dobozokban, zsákokban tarthatjuk a holminkat. A megfelelő záródás azért fontos, mert a molyok és a por a legapróbb nyíláson is beférkőznek. Az akasztós ruhákat erre való akasztós zsákokba zárjuk.

A színes csomagoló papírral és maradék tapétával bevont papírdobozok a családi "kincseket" rejtik.


Régi csatos bőröndökben is tárolhatunk ruhákat. Ezek nemcsak praktikusak, látványosak is lesznek a szekrény tetején.

Retró stílusú bőröndök felújítva - tároló helynek is kiváló.


Mielőtt elzárjuk, mindig tisztítsuk vagy tisztítassuk ki a ruhaneműt, mert a szennyes jobban vonzza a molyokat, mint a tiszta holmi. Nem árt molyok ellen megfelelő szert használni. Legjobb a természetes levendula, melyet kis vászonzsákba varrva kaphatunk vagy készíthetünk magunk is.

Új életre keltett bőröndök, tele ritkán használt holmival. Hasznos és látványnak is különleges.


Nagy tárgyak tárolása


A kerékpárokat – a felnőtt és gyerek darabokat egyaránt – tartókonzolon tárolhatjuk a garázsban vagy, ha elég nagy a kamránk, társasházban a tárolónk, akkor ott. Ha egyik sem lehetséges, úgy marad az előszoba és ugyancsak a fali megoldás.

Vegyük sorra a nagyobb bútorokat! Melyiknek az aljában férne el egy-egy méretesebb fiók vagy görgős tároló? A diavetítő, a bakelit lemezes lejátszó, de akár a ritkán használt háztartási gép vagy a nagyobb szerszámok is tárolhatók egy ilyen rejtett helyen. Ilyen fiók jól jöhet az ágy alá, bármelyik szekrény alá vagy akár a könyvespolc alá is.

A régi, átfazonírozott utazóládákban elférnek a szezonon kívüli ruhadarabok vagy a kisebb sport eszközök.


Kisebb tárgyak tárolása


Családi fényképek, régi levelek, képeslapok elférnek dobozokban vagy dossziékban. Nézzük meg, hogy az ajtók fölé lehet-e polcot szerelni. Ha igen, itt a helyük.

A családi fotók, régi levelek, emléklapok méltó helyre kerülnek a keményfedeles dossziékban.


A ritkábban használt táskák – sport- és úti táskák például – elférnek egy nagyobb bőröndben. Itt nyugodtan alkalmazzuk a „nagyobbikban tartjuk a kisebbiket” elvét. Ugyancsak ebben elférnek a korcsolyák, ritkán használt sporteszközök, a tenisz vagy tollas ütők. A legnagyobb bőröndöt aztán tegyük fel egy szekrény tetejére, állítsuk a kamrába vagy mehet a padlásra, ahol letakarva nem porosodik és a tartalma is épen marad.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK