Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Bútorápoló házi praktikák

Bútorápoló házi praktikák

Szép Házak
A fából készült, illetve természetes fával burkolt bútorok hosszú életűek, ám felületük – bármilyen kíméletesen bánunk velük – egy idő után árulkodik a használatukról. Szerencsére a foltok, karcolások ellen léteznek hatékony fegyverek.

Mit kezdjünk az összekarcolt bútor felületével?


A bútorápolás egyik legfontosabb szabálya, hogy azt mindig az erezet irányában kell végezni, különben az eredmény nem lesz kifogástalan. Legalább ilyen fontos, hogy a bútor alapanyagának megfelelő szerrel ápoljuk, tisztítsuk a felületet.

Létezik azonban néhány olyan szer, melyet bármilyen bútor esetében bevethetünk. Ezek egyike a színtelen cipőkrém, mellyel fafajtától függetlenül minden világos és fényes felületet kijavíthatunk. Kenjük át vele a karcolásokat, majd puha ronggyal fényezzük át a felületet.

Kisebb karcolásoknál hatásos a vazelin. Fehér vazelinnel vastagon kenjük be a sérült részeket, majd a szert 24 órán keresztül hagyjuk hatni. Ezután a maradékot alaposan dörzsöljük bele a fába. A felesleget töröljük le, majd a szokásos bútor ápolószerrel fényezzük át a bútort.

Nagyobb, mélyebb karcolások ellen jó megoldás a színben a fának megfelelő, jó minőségű kréta. Satírozzuk át vele a sérült részeket, majd színtelen körömlakkal vonjuk be a karcolást.


Különleges ápolást igénylő fafajták


A diófából készült bútorokat ne kezeljük vazelinnel, inkább vágjunk félbe egy szem diót, és azzal dörzsöljük át a karcolást.

A mahagóni bútorok sérüléseit sötétbarna színes ceruzával vagy barna viasszal javítsuk, a juharfa bútor karcolásait pedig egy azonos arányban kevert jódtinktúra és denaturált szesz keverékébe mártott vattadarabbal javítsuk. Mindkét esetben a szokásos módon végezzük a fényezést.

Az ébenfa bútor karcolásait fekete cipőpasztával, fekete színű ceruzával vagy szemöldökceruzával tüntethetjük el, míg a teakfából készült bútor sérüléseit enyhe fémgyapotos átdörzsöléssel javíthatjuk. A teakfát végül fényezzük át terpentin és lenolaj keverékével.


Így védekezzünk a bútoron esett foltok ellen


A fabútorokon még a víz is nyomot hagy, mely ellen fogkrémmel vehetjük fel a harcot. Egy nedves rongyra nyomjunk egy keveset, és ezzel dörzsöljük át a vízfoltot. Ha makacsabb a folt, szódabikarbónát keverjünk el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk, amit a vízfoltra kenünk. Néhány perc után dörzsöljük át a foltot, töröljük le, és kezeljük bútorápolóval.

Régi víznyomokat étolaj és só keverékével vonjunk be, és szinte azonnal töröljük is le.

Ha nem víz, hanem gyümölcs vagy bor okozott maradandó foltot, akkor mikróban forrósítsunk fel egy szelet kenyeret, és azzal dörzsölgessük a foltos részeket, amíg el nem tűnik a szennyeződés.

A foltok ellen kiváló szer a majonéz és a vaj keveréke, ha némi cigarettahamut is adunk hozzá. A masszából tegyünk egy keveset a tisztítandó felületre, majd töröljük át nedves ronggyal. Ha fényes felületen vannak foltok, akkor kevés petróleummal próbálkozzunk.

Fabútorok fényezése


Lenolajat és terpentint keverjünk el egyenlő arányban ecettel, majd alaposan rázzuk fel. Puha ronggyal vigyünk fel belőle a felületre, végül töröljük szárazra és tiszta ruhával polírozzuk.
Aki viszont ragaszkodik szokásos bútorápolójához, de fokozná az erejét, adjon hozzá egy kávéskanál almaecetet.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Újrahasznosított bútoraink
Ismerős a recycling kifejezés? Öt, könnyen megvalósítható ötletet mutatunk, milyen megoldások születhetnek a bútorok újrahasznosításából.