Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Bútorok nem mindennapi anyagokból

Bútorok nem mindennapi anyagokból

Szép Házak
Nagyon hosszú ideje népszerűek a natúr, minimális felületkezeléssel ellátott anyagokból készült bútorok. Az egzotikus stílusú lakásokból nélkülözhetetlenek, de színtől, formától, megmunkálástól függően jól beilleszthetők a minimál, a country vagy a mediterrán stílusba is.
A keleti kultúra és a természetes anyagok kedvelői előszeretettel használják a rattant, a tengeri füvet vagy a különféle háncsokat, mivel nem csupán anyagukat, hanem formájukat tekintve is igen változatos bútordarabok készíthetők belőlük. Jól mutatnak a kertben, a verandán, a nyaralóban, a télikertben vagy a nappaliban, a hálószobában, de ugyancsak hasznosak a fürdőszobában, az étkezőben is.


A legfontosabb alapanyagok


A fonott bútorok alapanyagát többféle növény adja, amelyek különböző vidékeken és éghajlaton teremnek. Ezek lehetnek: kókuszpálma, rattan, rafia, nád, bambusz, banánrost, tengeri fű, vízi liliom, de hazai vesszőfélék is, például fűzfa-, mogyoró- vagy szőlővessző, nádszár. A legfontosabb tulajdonság, hogy az anyag megfelelően hajlékony legyen.

Az efféle anyagú bútorok nem minden esetben készülnek csupán egyfajta növényből, gyakran más anyagokkal, üveggel, fémmel, fával, illetve más növénnyel is kombinálják őket. Megjelenésükben rendkívül változatosak és megfelelő használat és ápolás mellett nagyon erősek és hosszú ideig tartósak.


A bútorok ápolása


Az egzotikus fűfélékből, háncsokból, nádból készült bútorok könnyen tisztíthatók, és kis súlyuknak köszönhetően nagyon mobilak. Fűtetlen helyiségben is kibírják a telet, csupán a gyakori hőmérséklet-ingadozástól, a tartós nedvességtől kell óvni őket.

A tisztításhoz elég egy kevés citromos víz, mellyel áttöröljük a felületet. Fontos a gyakori portalanítás, amit legkönnyebben a porszívó szűkítő vagy kisebb kefés fejével végezhetünk el. Ha egész nyáron a kertben vagy a teraszon tartottuk rattan bútorunkat, kevés mosószer és kefe segítségével alaposan súroljuk át. Ezt követően tiszta vízzel öblítsük le, és hagyjuk megszáradni. A nehezen elérhető részekhez használjunk fogkefét.


A rattan és más anyagok


A rattant a nádhoz és fűzfához szoktuk hasonlítani, hiszen itthon ezekből réges-régóta készítenek különböző bútorokat és tároló edényeket. A rattan azonban mégis más: a trópusokon termett liánok és tüskés levelek összefoglaló neve. Frissen vágva könnyen alakítható, hajlítható, ahogy pedig folyamatosan szárad, gőz fölött hajlítják, majd kiszárítják. Ettől szilárd lesz, a vékony lakkbevonattól pedig tartós.


Választhatunk natúr és pácolt változatban készült rattan bútort, az utóbbi a felületkezelésnek köszönhetően némileg tartósabb. Kárpitozni ritkábban szokták, inkább párnákkal teszik kényelmessé az ülőbútorok felületét. A rattan jól bírja a párásabb levegőt, ezért fürdőszoba bútornak is kiváló és stílusos.


Kisebb lakásba kimondottan jó választás, mert könnyed, légies megjelenésével nem uralja a teret, könnyen mozdítható. A rattan bútort gyakran kombinálják tengerifűvel, sással, mégpedig úgy, hogy a szilárd és hajlított rattanvázra a vékonyabb, de nagy szakítószilárdságú fűféléket felfűzik, rácsomózzák, illetve megfelelően rögzítik, ragasztják. Így a rattanvázas fotelnek vagy kanapénak tengerifű ülőfelülete vagy háttámlája lesz, de a szekrényajtó ugyancsak kitölthető fűfélékkel vagy akár bambuszlapokkal, ahogy az asztal lapja is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK