Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Country stílus avagy vidéki stílus

Country stílus avagy vidéki stílus

Szép Házak
Az angol country szó vidéket jelent, tehát a country stílus alatt a lakberendezésben is elsősorban az angol vidéki stílus értendő. A country stílus legfőbb jellemzőit mutatjuk be.

A country stílus jellegzetességei


A country stílusú lakás középpontjában a méretes konyha áll, melyet a mindennapok használati tárgyaival, lábasokkal, kerámiákkal díszítenek. Gyakori a nyerstéglából épített konyhapult. A fiókokat fonott kosarak helyettesítik, a tömörfa ajtót szárazvirág-koszorú ékesíti. A bádogvödör, a boroshordó, a régi csatos üvegek nemcsak dekorációs elemek a térben, hanem használati tárgyként is betöltik funkciójukat a mindennapokban. Kulcsszó az egyszerűség és a praktikum.


A természethez közelálló irányzatról van szó, amely kedveli az eredeti állapotukban meghagyott anyagokat: a nyersfát, a követ, a vesszőből font kosarakat, az állatbőröket, a gyapjút, az egyszerű lakástextileket, a vásznat, a kézi szőtteseket. A színvilág is meglehetősen natúr, a fehér, a halvány bézs vagy a homokszín jöhetnek szóba, kevés földszínnel kiegészítve. A bútorok általában tömör fából, vagy fonott vesszőből készülnek. A motívumokra a kockák és a virágok jellemzők. Valójában a countryban nincsenek szigorú szabályok, a sokféle bútor és kiegészítő jól megfér egymás mellett.

Country itthon


Igaz, hogy angol vidéki stílusról van szó, ám ezt egyszerűen honosíthatjuk, akár egy valóban vidéki, akár egy kertvárosi lakásban is. A rusztikus kőburkolat, a hajópadló, egy régies hatású öntöttvas kandalló vagy kályha, a természetes anyagok jelentik az első lépéseket a vidéki stílushoz. A kézi megmunkálású fa székeket vászonhuzatba bújtatott párnákkal tehetjük kényelmesebbé, a tömörfa asztal dísze a helyi tradícióknak megfelelő mintázatú hímzett terítő.


Ha azonban komolyan gondoljuk és nem csupán lakásunk stílusában szeretnénk viszontlátni a countryt, hanem életstílussá is formálnánk, úgy érdekes megoldás lehet egy régi malom, présház, vagy pajta átalakítása vidéki otthonná, ahol teljesen új funkciót adhatunk a tereknek a régi elemek tiszteletben tartásával.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK