Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Az egzotikus zen stílus

Az egzotikus zen stílus

Szép Házak
A japán filozófia, a Zen, számos nyugati építész és designer számára szolgált ihlető forrásként. A minimalista stílus pedig részben a japán kultúrából építkezve nőtte ki magát önálló irányzattá.

A japán Zen


A Zen stílus alapja a filozófia, és mint ilyen, sokkal több, mint néhány leegyszerűsített bútor és szőnyeg kompozíciója. Ahogy az életben, úgy az életmódban is mindennek megvan a maga oka és magyarázata.

A Zen lényege az egyszerűség: arra mutat rá, miképpen szabadulhatunk a mindennapok felesleges dolgaitól, melyek akadályozzák a szellem szabad áramlását. Ez a hozzáállás rendezett, letisztult környezet megteremtésére inspirál, ahol a test a szellemmel és a lélekkel együtt nem ütközik akadályokba.


A Zen filozófia szerint a cél az önmagunkhoz való eljutás és a szellemi tisztaság állapota, melynek útja, ha a körülvevő és az önmagunkban uralkodó rend nyugalommal és csenddel párosul. Ha tudatosan törekszünk az egyszerűségre, az segíti a koncentrációt, és mindez kihat az életminőségünkre, vitalitásunkra.


A zen stílus jellemzői


A nyugati ember számára a ház, a lakás egyben az otthont, egy intimebb közeget jelent, ahol a helyiségeknek megvan a maguk funkciója. A zen stílus szerint a ház élettér, ahol nincsenek előre meghatározott funkciók, minden helyiség egyszerre több feladatot lát el. Éppen ezért népszerűek a mozgatható, összecsukható, egymásba helyezhető, gyorsan eltüntethető berendezési tárgyak. A hálószoba pillanatok alatt nappalivá alakítható az alvószőnyegek feltekerésével, és a nappali berendezési tárgyainak kipakolásával, melyeket általában a szekrényben tárolnak, és nem állnak másból, mint néhány ülőpárnából és egy alacsony asztalkából. A padlót rizsszőnyeg fedi, ez egyben burkolat is, amely így lehetőséget ad arra, hogy az ember közvetlen kapcsolatban maradjon a földdel.

A zen otthon világos, átlátható, egyszerű minták és átjárható terek jellemzik. Nyílászáró gyanánt, térelválasztóként eltolható elemeket használnak. Ezek egy farámából állnak, melyet áttetsző papírral borítanak be. A lakók így szoros közelségben élnek a természettel: nyáron egészen elhúzzák őket, hogy ne akadályozzák a levegő áramlását, amely így az egész házat átjárja.


A zen anyaghasználata, színei, motívumai


A zen filozófiában fontos a természetesség, a természettel való harmónia megteremtése, ezért rendkívüli hangsúlyt kap a valódi anyagok használata. A természetes és jó minőségű anyagok annyira fontosak, hogy a bútorok gyártásánál tudatosan kiemelik a fa tökéletlenségét, eredeti mintázatát, a csomókat benne hagyják, látni engedik a fa erezetét, a rizspapírban a szálakat. Egyébként ezek sokkal inkább számítanak dísznek, mint hibának.


Anyagok tekintetében a fa szinte kizárólagosságot élvez a műanyagokkal szemben és fémet is csak ott használnak, ahol a szerkezet megkívánja. A másik uralkodó anyag, amiből bútorok készülnek, a bambusz. Ez préselt formában kemény, strapabíró, megfelelően rugalmas és jól bírja a Japánra jellemző párás klímát.

Érdemes még megemlíteni a jellegzetes tatamit, melyet padlóburkolatnak is használnak. Ez szerves burkolat, megköti a széndioxidot, tisztítja a levegőt, a magas páratartalomból megköti a vizet, alacsonynál pedig leadja, így klímaszabályozóként is működik. Anyaga többrétegű pamut, melyet kókuszrosttal tömnek keményre. Manapság latexszel is kiegészítik.

A bútorokon, a textíliákon minimális díszítés látható, így viszont az a kevés feltűnő. Egy-egy kaligráfia, néhány növényi és madár motívum jelenik meg a lámpákon és a függönyökön. Színekben pedig az anyagok nyers színei vannak jelen: a felhasznált faanyagok, a bambusz, a nyers len, a fehér pamut, a tört fehér vagy sárgás rizspapír, egy kevés fekete, barna, még kevesebb fáradt rózsaszínnel és pirossal.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK