Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Falszínek kiválasztása

Falszínek kiválasztása

Szép Házak
Látszólag egyszerű a megfelelő falszínek kiválasztása. Ám menet közben kiderülhet, hogy bonyolultabb, mint gondolnánk, hiszen a falszínek eldöntése előtt számos szempontot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy harmóniát teremtsünk lakásunkban.

Gondolkodjunk a színekről


Először is vegyük sorra kedvenc színeinket, legyen az bármilyen. Arra gondoljunk, hogy évekig fogjuk látni ezt a környezetet, egy falfestést bizonyára nem ismétlünk meg hétről hétre, ha netán rosszul döntünk.

A színeket két nagy csoportra oszthatjuk: nyers és földszínek, illetve meleg és festői színek. Bármelyik kategória mellett voksolunk, eleinte mindig mértékletességre törekedjünk. A szín inkább matt legyen, mint fényes, a meleg ne legyen tüzes, a dekoratív helyett inkább a finom tónusokat helyezzük előtérbe. Olyan színt keressünk, ami hangsúlyos, de nem hivalkodó, ne nyomja el a berendezés koloritját, inkább emelje ki azt.


Szabály a színekről


Ha csak egyetlen szobát szeretnénk átfesteni, mindig a lakás többi helyiségéhez hangoljuk. Egy árnyalatnak több tónusa is lehet, a legvilágosabbtól a legsötétebbig és a megvilágítás is változtat az összhatáson. A természetes fény és az árnyék átalakítja a színt, amely az eredetihez képest különböző árnyalatú lehet. Ezért mindig próbáljuk ki a festéket, hogy biztosak legyünk, valóban ezt kerestük. A festék sűrűsége ugyancsak befolyásolja az árnyalatot. Legyünk erre is tekintettel. A festék felvitele során, az alaptól függően változhat kissé az árnyalat, már csak ezért is érdemes tesztelni a festéket.

Készítsünk színvázlatot


A festés megkezdése előtt érdemes a szóba jöhető színekből vázlatot készíteni. Ehhez festékboltban kérhetünk segítséget. Az összehangolt színvilág kohéziót teremt, mert a színek egymáshoz kapcsolódva a rendezettség és az összhang hangulatát keltik az egész lakásban. Amikor egyszerre több, egymásba nyíló helyiségbe lehet belátni, különösen fontos, hogy a lakás színpalettája összehangolt legyen.

Sötét vagy világos szín


A sötétebb árnyalatokkal mélységet adhatunk egy falfelületnek, kiemelhetünk egy falszakaszt, ám a kis tereket a sötét árnyalatok összenyomják, nyomasztóvá tehetik. A világos tónusok a tágasság érzetét keltik, kis lakásokban, sötét helyiségekben trükközhetünk velük. Vegyük figyelembe a bútorok, a textíliák – függönyök, kárpitok, szőnyegek – és a burkolatok színeit. Ha színes lakókörnyezetet szeretnénk, akkor is bánjunk csínján a harsány színekkel a falakon, mert hamar unalmassá vagy kellemetlenné válhat a látvány. Az erősebb színeket hagyjuk meg a kiegészítőknek, fali dekorációknak.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK