Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Fókuszban a hálószoba

Fókuszban a hálószoba

Kollár Franciska
 
2012. április 4.
Minden lakásban a hálószoba az a helyiség, ahova elvonulunk a külvilág elől, ahol minden a pihenésről, a kikapcsolódásról szól. Nem mindegy a berendezés és a bútor, ami a legintimebb helyiségben kap helyet.
Ahhoz, hogy jó formában legyünk elengedhetetlen alapszabály a minőségi pihenés, a relaxáció. Ezért nagyon fontos, hogy milyen feltételeknek kell eleget tennie egy ágynak. Hosszú távon kifizetődik a precízen megválasztott hálószobabútor. Nem mindegy, hogy hogyan tájoljuk az ágyunkat például. Lehetnek negatív következményei annak, ha a fejünk rossz irányba helyezkedik el, vagy nem megfelelően van alátámasztva. Itt van néhány tanács, hogy mire figyeljünk az ágyak vásárlásánál, valamint bemutatjuk a 2012-ben legdivatosabb hálószoba bútorokat.

Ligne Roset, Lettoruche ágy

Praktikusság és esztétikum


Anatómiai szempontból a legalapvetőbb szabály, hogy minél egyenesebb pozícióban tartsuk a gerincünket. Az sem túl szerencsés, ha túl kemény a matrac, de az sem, ha túl puha. Ha nem megfelelő minőségű az ágy matraca, nyugtalan alváshoz, hátfájáshoz és kialvatlansághoz vezethet. A matrac sok esetben fontosabb, mint az esztétika. Az apró részletek mindig kiváló légkört eredményeznek. Először is nem mindegy, hogy milyen életmódhoz kell alkalmazkodnia a legintimebb zónának. 2012-ben minden valószínűség szerint folytatódik az újrahasznosítási vonulat a lakberendezésben. A legizgalmasabb trend mégis a régi és az új, az antik és a modern keverése, hiszen divat a tradíció. A mai vizuális látványt feldobhatja egy igazi vintázs darab még a nagyszüleink korából.

Poltrona Frau, Lelit ágy

2012-es hálószoba trendek

 
Mindig az adott évre jellemző trend vonulatok alapján állapítjuk meg, hogy mely stílusok a legdivatosabbak. 2011-ben például, a skandináv típusú fa megoldások keveredtek sok fehérrel, valamint az újrahasznosítás több formája érvényesült az enteriőrökben. 2012-ben sok irányzat él egymás mellett egyszerre. Ugyanúgy divat lesz a klasszikus, letisztult, könnyed pasztell világ, mint az erőteljes nagyvilági luxus vonulat. A minimál típusú tereket is megfűszerezik egy élénk, már-már fluoreszkáló színnel, vagy egy különleges anyagú kiegészítővel. Fontos szerepet játszik a matériák és a színek összehangolása a lakberendezésben. Nézzük, hogy pontosan melyek az iránymutató vonulatok a hálószoba tekintetében:

Bimax, Amadeus ágy

Flexform, Fimes ágy

Monokróm letisztultság


A fehér szín mindig a letisztultság, a puritán egyszerűség és az elegancia szimbóluma. A kortárs lakberendezésben sem megy ki a divatból a monokróm összhang, amellyel sosem tudunk hibázni. A minimál sűrűn használja ezt a színt más élénkebb árnyalatokkal vagy mintás motívumokkal ötvözve, kicsit eklektikusabb formában is. Az egyszerűség most új ruhát öltött. Lehet egy hófehér tér is hangulatos, de az örökzöld fekete-fehér kombináció is megállja a helyét.

Flou, Tappeto Volante ágy
Delta Salotti ágy
Flou, Grandpiano ágy

Naturális természetesség


A melegséget árasztó, semleges anyaghasználat mindig tökéletes alapanyagnak bizonyul a lakásban. Különböző nyers, fa felületek keverednek a föld színek árnyalataival. A meghittség és a természet összhangja dominál a hálószobában. A különböző matériák keveredése és a színek összehangolása tökéletesen kihangsúlyozza a modern szemléletet.
Összhatásában kicsit a skandináv hatás köszön vissza a berendezésen. Ez egy ipari jellegű hatással egészül ki. Nyersanyagok, népies motívumok értelmeződnek újra a mai világban elterjedt digitális valósággal.

ID Design, ágy

Luxus komfort


Az idei évben visszatértek az arany, ezüst, lakkozott fényes felületek a hálószobába is. A mindig divatos fekete színt kombinálják metál felületekkel. Az új budoár hangulat igazi eleganciát és exkluzív „glamour” hatást kelt. A fényes, csillogó felületek nemesítik a kissé komorabb, sötét textíliákat. Egyfajta maszkulin intenzitás érződik ki a látványból, amit a luxus eleganciájával kombinálnak. Kétségkívül bizarr vonzereje van a sötét, borongós burgundi árnyalatoknak, a feketének, és a túlzásba vitt arany felületeknek.

Flou, Argan ágy

Flou, Bató ágy

Klasszikus elegancia


„A kevesebb néha több”-elven alapuló stílusirányzat a pasztellszíneket alkalmazza eredeti mivoltukban. A csavar pedig az anyaghasználatban rejlik. Érdekes struktúrájú bútorok, szigorúbb vonalvezetés, lágyabb koncepció. A régi hagyományos berendezéshez képest az újraértelmezett lakberendezési koncepció ég és föld egymástól. Mindent átható egyszerűség és funkcionalitás fedezhető fel.

Flou, Nathalie Oliver ágy

Minotti, Tatlin ágy

Színes kavalkád


A színes elemek használata egy lakásban szinte elengedhetetlen. Egy jól megtervezett enteriőrbe minden árnyalatnak jelentősége van. A hálószobában különösen fontos, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. A színek dinamikája köztudottan hatással van az emberi szervezetre, ezért kell odafigyelni, hogy mit alkalmazunk otthonunk legintimebb helyiségében. Ebben az évben a színes nagyon színes. Élénk, olykor vibráló tónusok érvényesülnek, csakúgy, mint a divatban. Ez a stílus magabiztosságot, energikusságot sugall, egyfajta vibráló, lendületes, igazán mai életvitelre szólít fel.

ID Design, ágy

ID Design, ágy

Eklektikus fényűzés


Absztrakt motívumok játékossága keveredik kicsit egyszerűbb felületekkel. Ennél a stílusnál lehet jól játszani a lakástextíliákkal. Itt elmosódnak a határok a valódi élettér és a pihenő övezet között. Nincsenek kötelezettségek arra, hogy dupla francia ágyat kell tenni a hálószobába. Az eklektikus stílus megengedi a kihúzható kanapét, az egy személyes szófát vagy bármely alternatív megoldást a fekhelyek tekintetében. Ettől lesz olyan izgalmas a látvány. Kissé olyan hatást kelt a berendezés, mintha egy vendégszobát rendeztünk volna be.

ID Design ágy

Presotto, Aqua ágy

Roche Bobois ágy

További képekért kattintson ide!


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Country stílus a hálószobában
Természetes anyagok, visszafogott színek, meghittség jellemzi a country stílusú hálószobát. Érdemes ellesni néhány ötletet a legjobbakból.
Hálószoba berendezés hangulatosan
Itt fekszünk le, itt ébredünk és ide vonulunk vissza egy kis nyugalomért. A hálószobánk megérdemli a törődést.
A stílusos hálószoba
A hálószobában ébredünk, és itt térünk nyugovóra, fontos tehát, hogy reggel frissek legyünk, este meg lazítsunk. Ezért lényeges a megfelelő stílus.