Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Folteltávolítás házilag

Folteltávolítás házilag

Szép Házak
Ha gyerekek vagy háziállat is van a családban, akkor bárhogy vigyázunk a kárpitos bútorra, a szőnyegre, függönyökre, előbb-utóbb úgyis kerül rá néhány folt. Néhány régi, jól bevált módszer ahhoz, miképpen csökkentsük a kárt.
Nem kell ahhoz vad házibuli, hogy kanapénkon, szőnyegünkön nemkívánatos foltok legyenek. Egy visszafogott hangulatú vacsora közben is előfordulhat, hogy a vörösbor a bézs színű szőnyegre folyik, hogy egy szelet csokitorta a kanapén landol. Ahol gyerekek, vagy kutya, macska, esetleg mindez együtt van, ott egyenesen furcsa lenne a foltnélküli textília. Ám ez nem jelenti azt, hogy a foltnak az idők végeztéig ott is kell maradnia.


Minden foltot másképp kezelünk


Az étel- vagy zsír maradékot szedjük le a kárpitról, majd töröljük át egy papírtörlővel, ami a felesleges zsiradékot felszívja. Ezután szórjuk be a foltot hintőporral és várjuk meg, amíg magába szívja a foltot. Ronggyal töröljük át, szükség esetén pedig ismételjük meg.
A tejfoltot azonnal kezelni kell, különben a szaga elviselhetetlen lesz. Langyos vízzel átitatott szivaccsal töröljük át, majd papírtörlővel itassuk fel a felesleges nedvességet. Ha szükséges, kenjük be folttisztítóval.

A gyümölcslé foltokat nedvesítsük meg vízzel, szórjunk rá konyhasót és puha, száraz ronggyal óvatosan töröljük át. Hagyjuk állni pár percig, majd porszívózzuk ki a felületet. A műveletet addig ismételjük, amíg a folt el nem tűnik. Ha az étel a szőnyegre potyog, szedjük fel a szilárd maradékot, majd tegyünk a szőnyegre szőnyegtisztító sampont. A zsírfoltot borítsuk be barna csomagolópapírral és a vasaló hegyével addig melegítsük, amíg be nem szívja a zsírt. A szőnyegre ömlött gyümölcslét azonnal itassuk fel, és dörzsöljük be folttisztítóval. Száradás után nedvesítsünk be egy rongyot denaturált szesszel, és nyomkodjuk a folt helyére.

Az alkohol-, tea- és kávéfoltot először itassuk fel. Meleg vízbe vagy szódavízbe áztatott szivaccsal itassuk át, majd tiszta ronggyal nyomkodjuk szárazra. Régi, jól bevált trükk, ha a vörösbor foltra fehérbort öntünk. Ha rágógumi ragad a szőnyeg szőrébe, amennyit csak lehet, kaparjunk le belőle. A maradékra nyomjunk jéggel teli nejlonzacskót. A fagyott rágógumi rideggé válik és így könnyen letörhető a szőnyeg szálairól.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK