Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Foltgyilkos csodaszerek

Foltgyilkos csodaszerek

Szép Házak
A legtöbb makacs folt eltávolítása a legügyesebb háziasszonynak is fejtörést okoz. Ha éppen nincs kéznél az adott folthoz és anyaghoz illő szer, akkor bizony mást kell kisütnünk. Képezzük ki magunkat a folteltávolítók alkimistájává!

Foltok ellen citromot


A citrom az izzadságfoltok esküdt ellensége. Dörzsöljük be citromlével a ruhákat a foltos részeknél, és mossuk ki. Csak friss citromot használjunk, a palackos nem felel meg a célnak. A folteltávolító hatás mellett a citrom híres baktériumölő és fehérítő tulajdonságáról is. A foltos anyagot egy fél órára áztassuk citromos, szódabikarbónás vízbe, és biztosak lehetünk benne, hogy a textília tiszta és jó illatú lesz.
 
A makacs rozsadafoltokat sem kíméli a citrom: öntsünk egy pohár citromlevet a mosógép dobjába, és megoldódik a probléma. Ha egy mosás nem elég, akkor alkalmazzunk citromos-sós bedörzsölést. Ez egyébként a penészfoltok ellen is bevethető. A citromot ecettel kombinálva pedig eltüntethetjük a meggy- és cseresznyefoltokat.


 

A folttalanító ecet


Kávé-, tea- zsírfolt – szinte reménytelen esetnek tűnik. Nem akkor, ha ecetes vízbe áztatjuk a textíliát, de a mosógép dobjába öntött pohárnyi ecet is segít a folttisztításban. Ne aggódjunk, az anyag nem veszi át az ecetszagot. A fehér textíliák színét ugyancsak élénkíti az ecet, mert oldja a szövet szálaira lerakódott vízkövet.

A szőnyeg tisztításánál is ajánlatos segítségül hívni az ecetet: nemcsak szagtalanít, a foltokat is feloldja. Kényes vagy antik szőnyegeken először végezzünk próbát egy kevéssé látható helyen. A kimoshatatlannak tűnő paradicsom-, narancs- vagy sörfoltot könnyedén eltávolíthajuk, ha mosás előtt ecetes ronggyal dörzsöljük át a textíliát.

A foltos textilt soha ne tegyük forró vízbe, mert azzal szinte beleégetjük a szennyeződést a szövetbe, ehelyett inkább hideg vízzel öblítsük át.


A csodatévő szódabikarbóna


Vörösbor folt? Amennyire tudjuk, itassuk fel a ruháról a bort, majd szórjunk rá szódabikarbónát, és hagyjuk állni egy-két órát. Ezután mossuk ki. Szódabikarbónával a zsírfoltos otthoni eszközöket, például fésűket is hatékonyan megtisztíthatunk. Áztassuk őket két teáskanálnyi por és két liter víz keverékébe. A szódabikarbónás áztatás a ruhára került zsírfoltot is kioldja.

Szőnyegtisztításra ugyancsak kiváló szer a szódabikarbóna. Szórjuk a szőnyegre, dörzsöljük a szálak közé, majd negyed óra múlva alaposan porszívózzuk ki a kezelt részt. A foltokon túl a kellemetlen szagoktól is elbúcsúzhatunk.

Alkoholos folttisztítás


A textíliák filc- vagy golyóstollas sérüléseit dörzsöljük át alkoholos szivaccsal. A kissé kopott bársony kárpitot, díszpárnákat vagy akár ruhaneműt is felfrissíthetjük, ha higított alkoholba mártott ruhakefével átsimítjuk, lehetőleg szálirányban, majd hagyjuk megszáradni. Ha olaj cseppent a textilre, alkohollal eltávolíthatjuk. Ekkor azonban egy kevésbé feltűnő részen kísérletezzünk először, nehogy kárt tegyünk az anyagban. Miután áttöröltük alkohollal, mossuk ki a ruhát a szokásos módon, a kárpitot pedig többször töröljük át vizes szivaccsal.

Rágógumit és viaszt is kiszedhetünk a textíliákból: tegyük az anyagot rövid időre a mélyhűtőbe, hogy a folt megdermedjen. Utána már könnyen leszedhetjük a ragacsot, a nyomát pedig dörzsöljük vagy keféljük át alkohollal. Ha kárpiton esett a folt, jégkockával tömött nejlonnal fagyasszuk, majd járjunk el az előbbiek szerint. Makacs parfümfoltokat és motorolajfoltokat szintén eltávolít az alkoholos kezelés.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK