Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A gardrób reneszánsza

A gardrób reneszánsza

Vadas József
Amikor már kényelmetlen volt a láda, de még nem létezett szekrény, a kastélyok, paloták és tágas polgárházak lakói ruháikat egy erre a célra kialakított külön szobában vagy sarokban helyezték el. Ez volt a garderobe, ahol kötélre erősített rudakra lógatva vagy azokra ráterítve őrizték tulajdonosaik a kényes – nehéz kelmékből varrt és nemritkán gazdagon díszített – öltözékeket.

Szekrényből gardrób


Az azóta eltelt évszázadokban nemcsak a viselet ment át nagy változáson (a mindennapi élet kívánalmaihoz igazodva mára józanná vált), hanem az egymásra fektetett ládákból az újkor hajnalán kitalált szekrény is. Mindkettő alkalmazkodott az életforma átalakulásához. A szobát uraló hatalmas építmény több részből formált, polcos és akasztós egységekből álló bútorrá egyszerűsödött egy-, két- és háromajtós változatban, alul fiókokkal és belül tükörrel felszerelve, olykor üveglappal az ajtaján, hogy jól szolgáljon. De még így sem hatott tökéletesnek.


A huszadik századi enteriőr egyik legtöbb gondot okozó darabja éppenséggel a szekrény volt. A magánpaloták visszaszorulásával, a sima falak, az egyszerűség esztétikájának igézetében nem tudtak vele mit kezdeni. Még a viszonylag tágas villák belső tereiben is idegenül hatott. Eldugták tehát. Részben a falak mögé, így született a beépített szekrény, részben a polcok és vitrinek közé, így jött létre a kombinált szekrény. S megint elővették az elfeledett gardróbot, azt a kisméretű helyiséget, amelyet ruhatárnak rendeztek be, és amely akkor még elsősorban a téli, illetve a nyári ruházat elkülönítésére szolgált.


A nélkülözhetetlen gardrób


A következő lépés a ruhatárolás területén a kilencvenes években következett. Hogy mi volt ennek a kiváltó oka, pontosan nem tudni. Nyilván része van benne a ruhák és kiegészítők bőséges választékának, ami ma az üzletekben valósággal elkápráztatja a vásárlót. Hozzájárul a komfortigénynek immár a luxus fokára érő növekedése és – ami ez utóbbitól elválaszthatatlan – a vasalatok, szerelvények fejlődése is. Még valami kívánkozik ehhez: míg a klasszikus modernizmus ideológiája a tömegépítészetet részesítette előnyben, az elmúlt évtizedekben kiderült: az emberek számára lényegesen vonzóbb az identitásuk megvalósítására alkalmas, a sor- vagy társasházi lakásnál jóval nagyobb alapterületű önálló családi ház, villa. Benne – ráadásul és egyáltalán nem mellékesen – a tulajdonos nagy hangsúlyt helyez a látványra.

Bár az ilyen lakásban bőven van hely, a nagy szekrény sok esetben zavarná az összképet. így lesz a gardrób külön szobaként egy jól felszerelt, hatalmas raktár, ahová be lehet menni – innen a közkeletű "járható szekrény" elnevezés. Benne gombnyomásra, vagy finom érintésre nyíló ajtókkal, gördülő fiókokkal, tároló rekeszekkel, hogy minden ruhadarab a számára legmegfelelőbb módon kapjon helyet. S hogy – ez sem utolsó szempont – öltözködéskor minél gyorsabban és jobban tudjunk választani.


Gardrób választék


Érdemes közelebbről is megnéznünk ezeket az új típusú, napjainkban mind több nagy lakásban kialakított gardróbokat. A divatos autókhoz hasonlóan ugyancsak az extrák adják vonzerejüket. Van, amelyik hagyományos, más azonban leporelló- vagy éppen tolóajtóval működik. Létezik összecsukható, külön szobába való, illetve hálóban elhelyezhető változat. Az anyaguk szintén változatos: éppúgy lehet tömör fa, mint műanyag vagy forgácslap. Színes vagy fehér, esetleg szinte észrevétlenül monokróm. Homlokzatuk készülhet üvegből is. Igaz valója persze mindnek a belsejében tárulkozik fel. A rúd ugyan ennek a mai gardróbnak is elengedhetetlen tartozéka, csakhogy most már fémből készül, és nyitásra (lefelé) világít. A fiókok előlapja átlátszó, hogy tudjuk, mit hol kell keresnünk. Bennük a bőröndöknek, cipőknek, öveknek is jut hely; a zakók vagy a ruhák vállfára, minden egyes ing külön kihúzható lapra kerülhet. Az előtérben pedig kis asztal, kényelmes fotel, szobainas segít abban, hogy – miután választottunk – fel is öltözhessünk a gardróbban.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK