Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Gyűjtemények bemutatása a lakásban

Gyűjtemények bemutatása a lakásban

Szép Házak
A szívünknek fontos és kedves tárgyak közszemlére tétele a lakás dekorálásának egyik legigényesebb formája. Tegyük láthatóvá a művészi alkotásokat, gyűjteményeket, hadd meséljenek érdeklődésünkről, utazásainkról, családi történetünkről.
A dísztárgyak, gyűjtemények tálalását egyszerűen megtehetjük: használjuk nyitott polcainkat, a párkányokat, vitrineket, állványokat. Általános szabály nincs arra, hogy mit tegyünk közszemlére, legfeljebb hasznos „hogyanok” lehetnek. Az igazán hatásos és szemet gyönyörködtető elrendezés alapos tervezést igényel.

Tárlat a nyitott polcokon


A polcok közötti távolságot a különböző méretű tárgyaknak megfelelően állítsuk be. Kedvenc könyveinket vegyítsük kedvenc tárgyainkkal, kiegészítőinkkel, és úgy helyezzük el őket, hogy a látvány érdekes és vonzó legyen. Például kedvenc tárgyunkkal megtámaszthatunk egy sor könyvet. Ha a polcokat egy színűre festjük, tiszta, egységes és áttekinthető hatást érünk el, a háttér kontrasztos színe pedig kiemeli az elhelyezett tárgyakat.

A pasztell árnyalatok, vagy a szürkére festett háttér még jobban kiemelik a bemutatott tárgyakat. A széles alsó polcok a szimmetriát erősítik. Így lehetővé teszik az egyedi művészi darabok érvényesülését.

A megvilágítással ugyancsak különleges hatást érhetünk el, ezért előre tervezzük meg a lámpák helyét. Nagyobb tárgyaknál, festményeknél jól jönnek az irányított szpotok, illetve a kimondottan képek megvilágítására alkalmas lámpák.

Kollekciók csoportosítása és elhelyezésük


Szortírozzuk gyűjteményünket, gondoljuk végig, mit mivel párosítanánk. Használjuk ki a formák, a színek és a témák ismétlődését, ettől hatásos lesz az összkép.

Tévedés azt gondolni, hogy a tányérgyűjtemények ideje lejárt. Sőt, ismét reneszánszát éli. Hol is lehetnének jobb helyen, mint az étkező egyik kevésbé kihasznált falfelületén. Legyen szó bármelyik stílusról, a jól megválasztott hely és a válogatott darabok a lakás díszei lesznek.
Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK