Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Hálószoba ötletek a kényelem jegyében

Hálószoba ötletek a kényelem jegyében

Szép Házak
Hálószoba ötletek a jó hálószobához. Hogyan lehetséges ez? Ahányan vagyunk, valószínűleg annyiféle választ adunk erre a kérdésre. Csokorba gyűjtöttük a legfontosabb kellékeket, melyek a pihenéshez, a jó alváshoz nélkülözhetetlenek.

Világítás és fények a hálószobában


Az alvásban szerepet játszó tobozmirigynek szüksége van bizonyos idejű sötétségre, hogy serkentse a melatonin termelését. Ha a szobába az utcai lámpák fénye világít, mindenképpen használjunk redőnyt. Nagyon fontos, hogy a hálószobában milyen típusú megvilágítást alkalmazunk. A felülről jövő éles fények nem segítik az alvást, az ellazulást. Szereltessünk fel fényerő szabályozós kapcsolókat, használjunk könyvlámpát az olvasáshoz. A színes ernyőjű lámpák hangulatossá teszik a szobát, a színek megnyugtatnak. Álmatlanság ellen legjobb a kékes fény.

Ha lehet, a tévét ne a hálószobába helyezzük el és az elektromos órát, rádiót se a fejünk mellett tartsuk. Az elektromágneses hullámok – még ha nem is halljuk ezeket - zavaróak alvás közben.


Az ágy és az ágynemű


A legegészségesebb ágy nem bonyolult: egy kemény matraccal alátámasztja a gerincet anélkül, hogy kellemetlen, nyomó pontokat hozna létre. Ágyunk legyen faléces vagy jutával alátámasztott, nem pedig rugós. Válasszunk lapos, vagy speciális nyakpárnát, amely követi a nyak természetes görbületét. Az állítható hát- vagy ék alakú párna kényelmes lehet az esti olvasáshoz.

Az ágynemű mindenhol érintkezik a testünkkel, ezért kellemesen meleg és puha tapintású anyagot válasszunk. A poliészter keverékből gyártott ágytakarók olyan gőzöket bocsátanak ki, melyek megzavarják a légzést és csökkentik a szervezet ellenálló képességét. A legjobb, ha tiszta pamutból vagy selyemből készült anyagok mellett döntünk. A párna töltetként használt toll puha és vegyszermentes, de gondot okozhat az allergiában szenvedőknek. A gyűrött lepedő kellemetlen lehet, ezt megelőzhetjük, ha az ágy méretéhez pontosan illeszkedő lepedőt választunk.


Higiénia a hálószobában


Az alvóhelyen fontos a gyakori takarítás, mivel az ágynemű különösen ki van téve a poratka fertőzéseknek. Kerüljük a padlószőnyeg használatát és a szőnyegeket is a szokásosnál gyakrabban porszívózzuk, mossuk és a lehető legkevesebb porfogó tárgyat helyezzük el a hálószobában. A vaskos takarók, nehéz függönyök látványosak ugyan, ám gondoljunk arra, hogy összegyűjtik a port, és az atkák melegágyai lesznek.


Sok hálószoba szolgál egyben öltöző- és pipereszobaként is. Nem csoda, ha időnként kupacokba gyűlnek a ruhák, cipők, övek, válogatott limlomok. Ezeknek már a látványa is zavaró lehet, ezért gondoskodjunk megfelelő tároló helyről. Népszerű megoldás, hogy a holmikat az ágy vagy éjjeliszekrény, asztalka alatt lévő kosarakba, görgős tárolókba helyezik. Egy faláda az ágy lábánál, egy tároló pad az ablak alatt, fiókos asztal megakadályozza, hogy az apróságok felhalmozódjanak.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK