Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  High-tech tűzhelyek a konyhában

High-tech tűzhelyek a konyhában

Komáromi Zsombor
Aki szeret sütni, pontosan tudja, hogy milyen könnyen el lehet rontani egy finom süteményt vagy egy bonyolult egytálételt, ha olyan sütőben készítjük el, amely nem megfelelő minőségű, vagy amelynek használatát nem ismerjük pontosan. Fontos, hogy tisztában legyünk igényeinkkel, sütési szokásainkkal, és azokhoz megfelelő készüléket válasszunk. Ugyanakkor ma már legalább ennyire fontos, hogy a tűzhely, amely a konyha központi eleme, stílusában, kivitelében is illeszkedjen ahhoz az enteriőrhöz, amelyben étkeink készülnek.

Az elektromos sütő


A beépített tűzhelyek egyik fő egysége a sütő. A sütési folyamat tulajdonképpen nem más, mint az étel hőkezelése, emészthetővé tétele magas hőmérsékleten (150-260 °C). A legtöbb ételt 175 °C-on készítjük, mert ezen a hőmérsékleten még lédús, természetesen aromás marad. Minél nagyobb a hőmérséklet, annál nagyobb a súly-, nedvesség-, tápanyag-, víz- és a természetes aromaveszteség. Sok ember ragaszkodik a hagyományos gázsütőkhöz, amelyek üzemeltetése valóban olcsóbb, de programozhatóságuk, a hőmérséklet beállításának pontossága nem tud versenyre kelni az elektromos készülékekével. A villanysütők akár egy fok pontossággal szabályozhatók, sőt egyes típusokban az élelmiszerekben végbemenő változásokat is figyelemmel kísérhetjük élelmiszer-hőmérő segítségével.

Fotó: Miele

Sütés többféle módon


A villamos sütők igazi erőssége azonban az, hogy többféle módszert használhatunk – akár kombinálva – az ételek elkészítésére. A légkeveréses módszerrel például már nem hősugárzással történik a hőátadás. Egy speciális ventilátor az előtte elhelyezett nagy teljesítményű (általában 2500 wattos) fűtőbetét hőjét osztja el egyenletesen az egész sütőtérben, ami a hatékonyabb energiafelhasználás mellett jobb sütésminőséget is eredményez. De ennél is lényegesebb, hogy lehetővé válik az egyszerre több tálcán történő sütés, ami a hagyományos alsó-felső fűtésű készülékekben elképzelhetetlen. Az ételek illata nem keveredik össze, mivel a sütőtérben a forró levegő időközönként cserélődik. A sütő a külső térből folyamatosan hideg levegőt szív be, így hidegen tartja a sütőajtót.

Az elektromos sütőben lehetőség van továbbá alsó és felső sütési módra, valamint a kettő kombinációjára is. Az alsó sütési mód lédús ételekhez és pizzákhoz, a felső a csőben sült zöldségek, tészták átsütéséhez, barnításához használható.

A legtöbb gyártó csúcsmodelljei a biztos siker érdekében több programot tárolnak memóriájukban a legkedveltebb ételek elkészítéséhez. Egyes készülékek közel harminc sütőprogramot kínálnak, melyek különböző hús-, hal- vagy rakott ételek tökéletes elkészítését garantálják. Elegendő kiválasztani a kívánt ételt, megadni annak súlyát, minden mást a berendezés maga végez a felolvasztástól a készre sütésig. Még az étel elkészülési időpontja is beállítható, így a készülék automatikusan tudni fogja, hogy mikor kezdje el a sütést, a megadott időpontban pedig "Jó étvágyat!" felirattal jelzi az étel elkészültét.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK