Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  High-tech tűzhelyek a konyhában

High-tech tűzhelyek a konyhában

Komáromi Zsombor
Aki szeret sütni, pontosan tudja, hogy milyen könnyen el lehet rontani egy finom süteményt vagy egy bonyolult egytálételt, ha olyan sütőben készítjük el, amely nem megfelelő minőségű, vagy amelynek használatát nem ismerjük pontosan. Fontos, hogy tisztában legyünk igényeinkkel, sütési szokásainkkal, és azokhoz megfelelő készüléket válasszunk. Ugyanakkor ma már legalább ennyire fontos, hogy a tűzhely, amely a konyha központi eleme, stílusában, kivitelében is illeszkedjen ahhoz az enteriőrhöz, amelyben étkeink készülnek.
1
2
3
Az üvegkerámia főzőlapon is ugyanúgy elkészíthetünk minden ételt, mintha gázégőket használnánk, de a hőmérséklet sokkal pontosabban szabályozható, és emellett jobban védi edényeink épségét. Az üvegkerámia főzőlap tulajdonképpen ugyanazon az elven működik, mint a villanyégő: vastag fémkábelek fűtik úgy, hogy azok elektromos áram hatására infravörös izzásba kezdenek, s így a főzőlappal együtt felmelegszenek. A fűtőszálak felett az üvegkerámia lapon szimbólumok jelzik a főzőzónákat, ahol a felületi hőmérséklet akár a 200 fokot is elérheti. Biztonságunkat szolgálja, hogy kijelző figyelmeztet, ha a lap még meleg, vagyis hőmérséklete 60 °C felett van. Az elektronikusan vezérelt főzőlapok érzékelője felismeri, ha nincs edény a főzőfelületen és ilyenkor be sem kapcsolnak, illetve maguktól kikapcsolnak a fazék vagy a lábos levétele után.

Drágább készülékekben az üvegkerámia lapokon úgynevezett kétkörös főzőzóna található. Ezek energiatakarékos megoldást nyújtanak, mert csak ott melegednek fel, ahol az edénnyel érintkeznek, ezáltal kisebb a hőveszteség és jobb a hatásfok. Vannak cégek, amelyek termékein a főzőlapok egyéni igény szerint alakíthatók, így professzionális élménykonyhánk lehet akár trapéz alakú, egyedileg formatervezett főzőlappal. Bár a beépített berendezések szélessége a szabvány szerint 60 cm, több gyártó is kínál ennél szélesebb főzőlapokat, amelyek kényelmes és hatékony konyhai munkát tesznek lehetővé.

Varázslat a konyhában


Az indukciós módszer igazi varázslatra képes: nem a főzőlapot, hanem közvetlenül a ráhelyezett edényt melegíti, mivel az energia átadására mágneses hullámokat használ. Az ilyen típusú berendezés azon az elven alapszik, hogy minden mágnesezhető fémtárgy, amely mágneses térbe kerül, felmelegszik. Ezért az indukciós főzőfelülethez kizárólag acéllemezből és öntöttvasból készült, valamint a speciális, háromrétegű fenékrésszel gyártott edények használhatók, ahol a középső réteg acéllemez.

Az indukciós eljárás egyesíti magában a gázfőző lap gyorsaságát és az üvegkerámia kényelmét. Az a legnagyobb előnye, hogy a főzőfelület csak annyira melegszik fel, amennyire az edény visszamelegíti. Mivel a tűzhely hőmérséklete meg sem közelíti a hagyományos főzőzónákét, nem ég oda az esetlegesen rákerülő ételmaradék, ily módon a tisztán tartása egyszerűbb, és használata is biztonságosabb. Az edény levételével a hőtermelés megszűnik, a főzőzóna kikapcsol, így nem kell aggódnunk az esetleg bekapcsolva felejtett készülék miatt sem.

A készülék beszerelése


Ha kiválasztottuk a nekünk legjobban tetsző, igényeinknek legmegfelelőbb készüléket, gondolnunk kell arra is, hogy a beszerelést és a csatlakoztatást kizárólag szakember, illetve szerviz végezheti el az érvényes biztonsági előírások betartása mellett. Mielőtt választanánk, érdemes figyelembe venni a lakásunk és főleg az elektromos hálózat adottságaira, illetve azokat felújítás esetén a tűzhelyhez kell igazítani. A sütőhöz elegendő egyetlen fázis (16 A, körülbelül 3,6 kW fogyasztás); ha elektromos főzőlapot is szeretnénk, további teljesítményre van szükség, érdemes tehát gondoskodni a három fázisról.

Ha pedig végre működik az általunk választott tűzhely, gyorsabban és kevesebb fáradsággal elkészült, finom ételekkel igazolja majd, hogy megérte a befektetést. Nemkülönben a kiválasztására fordított energiát.
1
2
3

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK