Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Hogyan építsünk könyvespolcot?

Hogyan építsünk könyvespolcot?

Szép Házak
Komolyabb mennyiségű könyv tárolása a legtöbb lakásban problémát okoz. Egyedi, a helyiség adottságaihoz alkalmazkodó polccal ez is könnyebb.
Bizony, a jó könyvespolcot építeni kell, akárcsak egy házat. Az építést természetesen megelőzi a tervezés. Feltesszük magunkban a kérdést, hogy „hova”, majd kimérjük, a magasságot, szélességet, leszámoljuk, hány polcelemre lesz szükségünk, kikalkuláljuk, mekkora teherbírással kell rendelkeznie az építménynek, végül beszerezzük az anyagot. Aki ezermester, nekiláthat maga is, de egy igazán jó polc megépítésével forduljunk inkább egy asztaloshoz, aki jó eséllyel csiszol a terveken és olyan polcot készít, amit elképzeltünk.

Ötletek könyvespolchoz


Ez a könyvespolc építésének nem éppen hagyományos módja, ám nagyon látványos, hasznos és funkcionális. Maga a polcrendszer dobozelemekből áll össze, ezek mérete megegyezik, legfeljebb a dobozon belüli osztás változik. A látvány részben ettől, részben pedig a dobozok elhelyezésétől – álló vagy fekvő – lesz változatos. Jópofa a dobozok között kialakított alkóv, ahova egy íróasztal vagy egy olvasófotel is elhelyezhető. Ezt az építményt nagyon alaposan kell rögzíteni.


A lépcsők alatti üres tér tökéletes hely egy könyvespolcnak. Ha nem túl meredek a lépcső, ez a rész  alacsonyabb, így akár magunk is készíthetünk ide polcot. A nagyméretű polc készítésével inkább asztalos mestert bízzunk meg.


A legféltettebb albumainkat, könyvrégiségeket nem ajánlott így tárolni, viszont a szakkönyvek, iskolai tankönyvek, egyetemi jegyzetek tárolásához nehéz lenne jobbat kitalálni, mint ez az egyszerű, könnyen összeilleszthető könyvespolc, ráadásul kis lakásba is ideális és könnyen bővíthető. Látványosságnak sem utolsó, ahogy a könyveket állítva, fektetve elhelyezzük rajta.


Ha sok a könyvünk, legjobb, ha egy falat vagy hosszabb falszakaszt a tárolásukra szánunk. Érdemes a padlótól a mennyezetig polcot építeni, és olyan osztást választani, ami a könyvek közötti eligazodást segíti. Egy ilyen házi könyvtár rendszerben nem csak a könyvek, hanem a folyóiratok, cd-k tárolásáról is gondoskodhatunk. A magasságot ennek megfelelően kell tervezni, az osztások pedig a praktikumon kívül tetszetős külsőt is kölcsönöznek a polcrendszernek. Jó ötlet, ha egyik másik boxba szpot lámpát vagy halogén izzót szereltetünk, így nem csak a polc, hanem a polc környékének világításáról is gondoskodhatunk.


A térbe állított könyvespolcot nyugodtan használhatjuk határolóként, térelválasztóként is. Ilyenkor tervezzünk a polcba egy nagyobb méretű osztást, praktikusan a közepére, amely az elkülönített terek közötti átlátást biztosítja. A térbe állított magas polcok esetén különös figyelmet kell fordítani a rögzítésre, amely a mennyezetbe vagy a padlóba történik.


Ha van egy hosszúkás alakú, keskeny közlekedőnk, mely bútorozásra alkalmatlan, egy könyvespolc valószínűleg akkor is elfér. Érdemes az egész falat végigpolcozni, ha van ajtó, akkor azt kikerülve tervezzük meg az építményt. A polccal szemközti falra helyezett tükör nagyobbnak láttatja a teret és a fényt is megsokszorozza.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK